Yrd.Doç.Dr. Ahmet FİDAN
Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi
ÖZET:
Türkiye’deki demokrasi düzeyi gibi, Türk demokrasinin organelleri olan kurum kuruluş, sistem ve sistematikler de halk katmanlarına 1923 sürecinde lutfedilmiş olarak doğduklarından dolayı tam olarak içselleştirilmeleri maalesef hala gerçekleşememiştir. Bu sürecin bir sonucu olarak devletin demokratikliği şeklen bir gerçeklik iken, bunun içinin doldurulması veya çoğulcu ve katılımcı boyutu konusuna geldiğimizde büyük ölçekli vahametler görülmektedir. Haliyle durum böyle olunca, demokrasinin beşiği olarak kabul edilen yerel yönetim kuruluşlarının ve özelde en karakteristik yerel yönetim birimi olan belediyelerin kendisinin şeklen demokratik kuruluşlar olsa da demokrasinin içselleştirilme durumlarını göz önüne aldığımızda büyük ölçekli sıkıntılar ortadadır.
Genelde yerel yönetimlerdeki özelde belediyelerdeki böylesi fakir demokratiklik düzeyi, 5393 sayılı belediye kanunuyla kurulan Kent Konseyleri de bu fakirlikten nasibini almaktadır. Şeklen geniş katılımlı çok ta karizmatik bir imaj çizen kent konseyleri kuruluşları, organlarının oluşumları ve kurullarının işleyişi bakımından demokratiklik açısından son derece vahim tablolar ortaya koymaktadır.
Makalemizde Kent Konseylerinin oluşum ve işleyişlerindeki bu sorunsallar ele alınacaktır. Faydalı olması ümidi ile.
Anahtar Kelimeler: kent konseyi, kent konseylerinin demokratikliği, demokratik düzey, çoğulcu demokrasi, katılımcı demokrasi, sivil toplum kuruluşu, yönetişim