Kimi der ki kadın,
Uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın,
Yeşil bir harman yerinde,
Dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki ayalimdir,
Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.,
Kimi der ki çocuk doğuran,.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.,
O benim kollarım, bacaklarım, başımdır.
Yavrum, annem, karım, kızkardeşim,
Hayat arkadaşımdır. (N. Hikmet)
Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere, birçok kadının fabrikalarda düşük ücretle ve ağır koşullarda çalıştırıldığı 1800’lere dayanıyor. İlk kez 8 Mart 1857’de New York”ta yaşayan bazı işçi kadınlar iş koşullarını protesto etmek için toplandılar. Düşük ücreti ve kötü çalışma koşullarını düzeltmek için greve gittiler. Grev, polisin müdahelesiyle sona erdirildi.
Polisin müdahelesi sonucu çıkan yangında 140 kadın işçi hayatını kaybetti. Kadın işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. Bunun üzerine 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmesi önerildi. Ve öneri 1977 yılının aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Asemblesi’nde kabul edildi.
Ülkemizde de Dünya kadınlar günü titizlille kutlanmaktadır. Sokaklarda, salonlarda ve bir demet çiçek yada özel bir hediye ile. Kadın bizim için önemlidir. Yukarıdaki Nazım Hikmetin şiirinde olduğu gibi. Kadın bizim için kıymetlidir. Onun için Sevgililer günü Anneler günü gibi günler çıkartılmıştır. Bizim için yine kadın anadır, abladır, eşdir, kızımızdır.
Ukadar değer verdiğimiz Kadına yeteri kadar değir veriyormuyuz. Ben ufak bir araştırma yaptım ve Sosyal Devletin verdiği hizmetlerin içinde en dikkatimi çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesinin açtığı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinin verdiği hizmetler..
İstanbullu bayanlara 30 ‘Kadın ve Aile Sağlığı’ ve 2 ‘Görüntüleme Merkezi’ ile hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, en son Mecidiyeköy, Bahçelievler’in Şirinevler ve Anadolu yakasında Kartal’da 3 yeni görüntüleme merkezini daha İstanbulluların hizmetine açtı.
İstanbul Büyükşehir belediyesine yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyon YTL’ye bulan bu merkezler tamamen ücretsiz hizmet vermektedir. Merkezlerde sosyal güvencesi olmayan ve hastanelere sevkleri yapılanların masraflarının da yine bu merkez tarafından karşılanmaktadır. Bu merkezlerde ayrıca hastalara psikolojik danışmanlık hizmeti de verilmektedir..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Görüntülüme’ ve ‘Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde meme ve rahim ağzı taraması, genital enfeksiyon ve kemik erimesi taraması, gebelik ve lohusalık takibi, kalp-damar hastalıkları riski taraması, sağlık eğitimleri, psikolojik danışmanlık ve 0-6 yaş sağlam çocuk takibi yapılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılından bu yana her yıl 360 bin kadın olmak üzere 1 milyon 160 bin kadının ücretsiz faydalandığı belirtilmektedir. Yine bu bu yıl 700 bin kadının bu merkezlerden hizmet alarak, 4 yılda 600 kadına rahim ağzı, 438’ine de meme kanseri ön tanısı konulduğu İBB tarafından basına duyuruldu..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbullu Kadınları “Alo 153”ten randevu alarak bu merkezlerden yararlanmaya çağırıyor..
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin; “Sağlıklı Şehirler, Sağlıklı Nesiller projesiyle, İstanbul’u daha sağlıklı hale getirmek istiyoruz” sloganına kulak verelim, mahallemize hatta ayağımıza kadar gelen bu güzel imkanı iyi değerlendirelim..