Benim Bir Tahminim Var

Benim bir tahminim var.

Tıpkı ANAP DSP MHP koalisyonundan halkın bıktırıldığı gibi yine önümüzdeki seçimlere bir koalisyon hazırlanıyor ve AKP ye bilerek oy kaybettiriliyor. AKP hatalara bilerek veya bilmeyerek sürükleniyor.

Yine toplum bir koalisyon ile yıldırılacak, nefret ettirilecek ve yine bir sonraki seçimde yeni kurulmuş bir partiyi tek başına iktidara getirecek ve ANAP-AKP olayları yine tekerrür edecek.

 Tarih tekerrürden ibarettir sözü bir kez daha yaşanacak. Çok unutkan bir toplumuz gerçekten

 ANAP ın 10 yıllık iktidarı boyunca zırvalamaya başlaması, tek başına iktidar olmanın getirdiği bencilliği, pervasızlığı, kibiri, ben bilirimciliği, hayali ihracatları, bir gecede zenginler türetmeleri, şahşahadebdebe manyaklığı, papatyaları, davulcu damatları vs  bir sürü saçmalıkların sonunda birde Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz kavgaları da eklenince halk sandıktan koalisyon çıkarmıştı. ANAP-DSPMHP koalisyonunu.

 Aslında ANAP-DSP-MHP koalisyonu ve onların seçtiği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile birlikte AKP yi hükümete taşıdılar. Bunu bilerek mi yoksa bilmeden mi yaptılar bilmiyorum. Anayasa mahkemesi başkanı Ahmet Necdet Sezer 5 mayıs 2000 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı seçildi ve 2007 yılına kadar görevini yaptı.

 Ecevit koalisyon hükümeti başka neler yaptı ?

Ege kıta sahanlığı sorununda 2004 yılına kadar ikili bir çözüm bulunamadığında Lahey Adalet Divanının kararını kabul edeceğini kabul etti.

İmralı canisini sözde yakalayıp İmralı da 5 yıldızlı otel tadında günler geçirmesini sağladı.

13 Temmuz 1999 – Başbakan Bülent Ecevit, “Tahkim olmazsa yabancı sermaye gelmez” dedi.

17 Ağustos 1999 – 7,4 şiddetindeki deprem, Türkiye’nin en önemli sanayi merkezi olan Marmara Bölgesi’ni vurdu. 20 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan felaket büyük maddi hasara yol açtı.

12 Kasım 1999 – Düzce’deki 7.2’lik ikinci depremde de 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti

11 Aralık 1999 – AB Helsinki Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen kesinleşti.

8 Mayıs 2000 – Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, bakanlık görevinden azledildi. Somuncuoğlu’nun yerine Devlet Bakanı Tunca Toskay, istifa eden Devlet Bakanı İrtemçelik’in yerine de Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen vekaleten atandı.

16 Mayıs 2000 – Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in görevi sona erdi

Meclis içinden cumhurbaşkanı adayı çıkaramayınca, Başbakan Ecevit, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i “Birden aklıma geldi, Anayasa Mahkemesi başkanımız Cumhurbaşkanlığı’na çok uygun” diyerek aday gösterdi.

 17 Temmuz 2000 – MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ANAP Lideri Mesut Yılmaz’ın “312 ve idam konusunda MHP elini taşın altına koymalı” sözünü ve partisini eleştirenlere sert yanıtlar verdi.

8 Ağustos 2000 – Hükümetle cumhurbaşkanı arasında ilk gerginlik yaşandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, irtica ve terörle mücadele amacıyla hazırlanan memurlara ilişkin KHK’yı iade etti. Sezer, iade gerekçesinde kararnamenin, hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

21 Ağustos 2000 – Cumhurbaşkanı Sezer, irtica ve bölücülükle mücadele amacıyla hazırlanan memurlara ilişkin KHK’yı ikinci kez iade etti.

 16 Ocak 2002 – Kıbrıs sorunu çözmek için Clerides ve Denktaş doğrudan barış görüşmelerine Lefkoşe de başladılar.

19 Mart 2002 – ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheny olası Irak operasyonuna destek toplamak amacıyla çıktığı 12 ülkeyi kapsayan Ortadoğu turunda Türkiye’ye de gelerek Başbakan Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile görüştü.

 4 Mayıs 2002 – Ecevit, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve ertesi gün taburcu oldu.

17 Mayıs 2002 – Ecevit yeniden hastaneye kaldırıldı.

27 Haziran 2002 – Ecevit, yaklaşık 2 ay sonra ilk kez Meclis’e giderek, DSP Grup Toplantısı’na katıldı.

7 Temmuz 2002 – Bahçeli 3 Kasım’da erken seçimin yapılması çağrısında bulundu.

8 Temmuz 2002 – Hüsamettin Özkan istifa etti. Özkan’ın istifası DSP de bir çözülme hareketinin başlangıcı oldu, kimileri bakan, onlarca milletvekili ve parti üyesi istifa ederek Ecevit’le yollarını ayırdı.

11 Temmuz 2002 – İsmail Cem ve Kemal Derviş de istifalarını verdi. Ancak Sezer’in devreye girmesiyle Derviş görevini sürdürme kararı aldı.

12 Temmuz 2002 – İsmail Cem, Özkan ve Derviş ile birlikte bir yeni oluşum hareketi başlattıklarını açıkladı.

15 Temmuz 2002 – Bahçeli, halen hükümette yer almasına karşın, yeni oluşumcuları destekleyen Derviş’i sert bir dille eleştirdi.

16 Temmuz 2002 – Koalisyon ortakları bir araya gelerek 3 Kasımda erken seçim yapılmasına karar verdiler. Yine aynı gün Paul Wolfowitz olası Irak Operasyonu’nda Türkiye’nin desteğini sağlamak için temaslarda bulunarak, Ecevit, Kıvrıkoğlu ve Şükrü Sina Gürel ile görüştü. Ayrıca iktidarı sırasında Başbakanlık Konutu yerine kendi çalışma ofisini tercih eden Ecevit, erken seçimin gündeme geldiği bu dönemde Başbakanlık Konutu’na taşındı.

 Uzun lafın kısası her hükümete bazı şeyler yaptırıldıktan sonra yerine yenisi getiriliyor. Hükümet kurmakta dağıtmakta gördüğünüz gibi çok kolay. Tayip Erdoğan da tıpkı Özal gibi Cumhurbaşkanlığına çıkarsa AKP nin ANAP akıbetine uğraması çok açıktır. Önümüzdeki seçimlerin koalisyon getireceği çok açıktır ve AKP-DTP koalisyonu yapmaya kalkışıldığında esas pandumana orda kopacaktır. Türkiye çok buhranlı günlere dalabilir.

12 Kasım 2009 Perşembe

UĞUR ÖZALTIN

print

Bir cevap yazın