Chief Editor
Dr. Ahmet FİDAN
Change your attitude before the climate changes
İklim değişmeden tutum değişikliği…
Just like the biological evolution of humans, which has been going on for a hundred thousand years, the sociological and psychological evolution has also continued. Our species has also developed its own social behaviors since they began to live in communities as they learned and improved how to use tools. Shortly, our biological evolution continues in psychological and sociological dimensions.
Even though our universe, which is evolving from chaos to cosmos, has coded the default setting of human beings that we mentioned in the above paragraph into its nature, humanity has tended to evaluate its egocentric approach in a cultural mention. In this context, social rules have developed more and more every day since the hunter-gatherer period. Totems have evolved into religions, religions have evolved into moral and legal rules, and legal rules have evolved into ethical and universal legal rules. Today, the law and ethical rules are evolving towards algorithms, the extension of big data.
With the social rules that digital technology is transforming into algorithms, radical precautions are sought for threats against an uncontrolled power to destroy the world or the civilizational accumulations brought by mankind these days. Mankind has realized that the destruction caused to the environment, largely due to economic competition, will render today’s world unlivable, and that this is about to reach irreparable dimensions, and in this context, global action unions and environmental standards have begun to be put forward. We have devoted our next issue to the topic of Global Climate Change. Articles on this topic are starting to come in. We are afraid that all of them will not be able to reach the next issue and will hang on to our December issue.
International and supranational organizations such as the United Nations, in particular, created the keys of sustainable development goals, and priorities consisting of 17 agenda items were determined. One of these priorities is the “climate action plan”. We have devoted our next issue to the topic of Global Climate Change. Articles on this topic are starting to submit. We are afraid that all of them will not be able to reach the next issue and will take our December issue.
Dear Readers and Dear Authors;
We have reached our 50th issue. Since the number fifty is a generic number, we would like to make an evaluation overview.
In this issue, we have a total of 29 articles, 24 of which are research and 5 are review. Since the beginning of 2022, a total of 990 pages of the scientific article have been refereed and edited.
As you know, our journal is at least three referees in process. I think there is no scientific journal in our country that the process with at least three referees.
There are a total of 136 articles; in secretary 7, in Editorial 53, in Review 34, in Author 18, in Publication Process 22, in Layout, 2 in proofreading. Of the submitting articles, 400 were published, 14 were withdrawn, 31 were returned, and 164 were rejected.
The low number of rejections is due to the fact that we have followed a policy of “improvement in the process” against the articles in the process so far. Unfortunately, since Class A indexes also consider the number of articles published and the number of rejected articles out of the total number of articles submitted to a journal, we anticipate re-reviewing our “improvement in the process” policy or at least staying close to the accept-reject level in our future publication processes.
Journal of Urban Academy attaches great importance to ethical publishing principles, transparent publishing, user-friendliness, and systematicity in academic publishing. We are sensitive about operating information and feedback mechanisms.
Dear Authors;
Although we have announced that we will start the JEL code application before, we chose not to start this application due to the feedback and the fact that the JEL code is not sufficiently developed in terms of scope in science.
TR:
Insanların yüzbinlerce yıldan bu yana sürmekte olan biyolojik evrimi gibi, sosyolojik ve psikolojik evrimi de aynı şekilde devam edegelmiştir. Türümüz bir yandan araç gereç kullanmayı öğrenip geliştirdikçe bir yandan da toplum olarak yaşamalarından buyana kendi sosyal davranışlarını da düzeltmiştir. Kısaca, biyolojik evrimimiz, psikolojik ve sosyolojik boyutta da devam etmektedir.
Kaostan kozmoza doğru evrilmekte olan evrenimiz üst paragrafta bahsettiğimiz insanoğlunun varsayılan ayarını doğasına kodlamış olsa bile, insanlık kültürel anlamda egosantrik yaklaşımını düzeltme eğiliminde olmuştur. Bu bağlamda avcı toplayıcı dönemden bu yana her geçen gün toplumsal kurallar daha da gelişmiştir. Totemler dinlere, dinler ahlak ve hukuk kurallarına, hukuk kuralları da etik ve evrensel hukuk kurallarına evrilmiştir. Günümüzde ise, hukuk ve etik kurallar büyük verinin uzantısı algoritmalara doğru evrilmektedir.
Dijital teknolojinin algoritmalara dönüştürmekte olduğu toplumsal kurallar ile, kontrolsüz bir gücün dünyayı veya insanoğlunun bu günlere getirdiği uygarlık birikimlerini ortadan kaldırmasına yönelik tehditler için radikal çözümler aranmaktadır. İnsanoğlu, büyük ölçüde ekonomik rekabetten kaynaklı çevreye verdiği tahribatların günümüz dünyasını yaşanamaz hale getireceği bunun da telafi edilemeyecek boyutlara varmak üzere olduğunun farkına varmış ve bu kapsamda küresel eylem birlikleri ve çevresel standartlar ortaya konulmaya başlamıştır.
Başta Birleşmiş Milletler gibi uluslararası ve ulus-üstü kuruluşlar sürdürülebilir kalkınma anahtarlarını oluşturmuş, 17 gündem maddesinden oluşan öncelikler belirlenmiştir. Bu önceliklerden birisi de “iklim eylem planı”dır. Biz de önümüzdeki sayımızı Küresel İklim Değişikliği konusuna ayırdık. Bu konuya ilişkin makaleler gelmeye başladı. Korkarız ki hepsi önümüzdeki sayıya yetişemeyip, aralık sayımıza sarkacaktır.
Değerli Okurlarımız ve Yazarlarımız;
50. Sayımıza kadar geldik. Sayı jenerik bir rakam olduğu için kısa bir genel değerlendirmede bulunmak istiyoruz. Bu sayımızda, 24’üaraştırma, 5’i derleme olmak üzere, toplamda 29 makalemiz bulunmaktadır.2022 yılının başından bu yana, toplamda, 990 sayfalık bilimsel eserin hakemlik ve editörlük işlemleri yürütülmüştür.
Bildiğiniz gibi dergimiz en az üç hakemli bir dergidir. Sanırım, en az üç hakemle süreç yürüten bilimsel bir dergi ülkemizde yoktur. Bu çizgi ve kararlılığımız devam edecektir. Şu an sistemde bulunan makale sayıları aşağıdadır:
Ön Kontrolde, 7, Editörde, 53, Değerlendirmede, 34, Yazarda, 18, Yayın Sürecinde, 22, Mizanpajda 2, Son Okumada 2 olmak üzere EDİTÖRYAL SÜRECİ DEVAM EDEN TOPLAM 136 ADET makale bulunmaktadır. Gelen makalelerin 400’ü yayınlanmış, 14 ü geri çekilmiş, 31’i iade edilmiş, 164’ü reddedilmiştir.
Ret sayımızın azlığı, şimdiye kadarki süreçte makalelere karşı OLGUNLAŞTIRMA politikası izlememizden kaynaklanmaktadır. Ancak ne yazık ki, A sınıfı indeksler bir dergiye gelen toplam makale sayısı üzerinden yayınlanan makale sayısı ve reddedilen makale sayısını da dikkate aldıklarından dolayı, bundan sonraki yayın süreçlerimizde, “olgunlaştırma” politikamızı yeniden gözden geçirmeyi veya en azından yarı yarıya kabul ret düzeyine yakın kalmayı öngörmekteyiz.
Kent Akademisi Akademik Yayıncılıkta Etik yayıncılık ilkelerini, Saydam Yayıncılığı, Kullanıcı Dostu olmayı ve sistematikliği önemsemektedir. Bilgilendirme ve geri dönüş mekanizmalarını işletme konusunda hassasiyet taşımaktayız.
Değerli Yazarlarımız;
Daha önce JEL kodu uygulamasına başlayacağımızı duyurmuş olsak ta yapılan geri dönüşler ve JEL kodunun fen bilimlerinde kapsam bakımından yeterince gelişmemiş olması nedeniyle bu uygulamaya başlamamayı tercih ettik.
Sosyal Medya Hesaplarımız
- Dergimize ait sosyal medya hesaplarımız sizlerin ilgisini beklemektedir.Dergi sosyal medya hesaplarımıza ait linklerimizi aşağıda sizlere paylaşılacaktır. Sosyal medya hesaplarımızı BEĞENİ lerinizle desteklemenizi istirham ederiz.
Our Social Media Accounts
- Our social media accounts of our journal are waiting for your attention.
- Links to our journal’s social media accounts will be shared with you below. We kindly ask you to support our social media accounts with your LIKES.
- INSTAGRAM: https://www.instagram.com/urban_academy_tr/
- LİNKEDİN: https://www.linkedin.com/in/urban-academy-kent-akademisi-9232b3223/
- FACEBOOK: https://www.facebook.com/UrbanAcademyJournal
- TWITTER: https://twitter.com/kent_akademisi