Doğru Bildiğimiz Yanlışlar..

Ezber bozduran tarihi gerçekler…

Eskiden beri okumayı pek sevmeyen ama kulak dan dolmayı da hiç kaçırmayan bir millet olarak bugüne kadar hep halimizden şikayet eder durmuşuzdur..

Okuma alışkanlığımız olmadığı doğru da bize bildiğimizi öğretenlere ne demeli. Onlarda mı bildiklerini yanlış yerden okudular, yada kasıtlı bir döngümü vardı da bu sistemde çözemedik bugüne kadar..

Bugün, geldiğimiz noktadaki araştırmacılarımızın çoğalmasıyla bir çok şeylerinde değiştiğini gözetlemekteyiz. Belgeli araştırma sonuçları ortaya çıktıkça hayretler içerisinde bir çok bildiğimiz doğruların aslında yanlış olduğunun farkına vardık..

Yanlışın neresinden dönersen kardır kıvraklığıyla da şimdi öğrendiğimiz doğruların mutluluğunu yaşıyoruz…

Sağlıkla düzelttiğimiz alışkanlıklar;

Çocukluğumuzdan beri bize aç karna su içmememiz öğretildi, baş ağrısı yapar diye.

Halbu ki şimdi uzmanlar günde en az 1 litre su içmenin zorunlu olduğunu ısrarla söylüyorlar.

Bende tam 10 sene rahatsızlık çektiğim bağırsak ve mide rahatsızlığımı bol su içerek atlattım. Şimdi her sabah evden çıkarken bir bardak su içiyorum.

Yıllarca yumurtayı çok tüketmenin sakıncalı olduğu söylendi. Hele de 40 yaş üstü için kollestrolü artırdığı için yüksek risk oluşturduğu bar bar bağırıldı.

Şimdi dünyaca ünlü kalp doktorumuz Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından yumurtadan özür diliyoruz açıklaması geldi…

Bildiğimizin tam tersi bir açıklama ile, günde bir yumurta yiyerek protein ihtiyacımızın ancak karşılayabileceğimiz vurgulandı…

Meğer Türk toplumuna yumurtayı yasaklayanlar aslında, tıka basa yiyip içen Amerikan kültürünün etkisindeki diyetisyenlerin çığırtkanlıklarıymış..

Balıkla yoğurdu yediğimde zehirlediğimizi düşünürdük, meğer yanlışmış. Bayat olduğu zaman balık tehlike arzedermiş..

Şimdi balığı daha taze ve yoğurtla da keyifle yiyoruz.

Yanlış öğretilen tarihin bugün düzeltilmesi ise;

Sultan Abdülhamit’i bilirsiniz. Osmanlının en önemli şahsiyetlerindendir. Okuduğum kadarıyla bende sevdiğim şahsiyetlerdendir. Fakat bugün bu koca sultan hakkındaki bildiğimiz yanlışların doğrusu şöyleymiş;

Koca Osmanlı İmparatorluğunu 33 sene gibi çok uzun bir süre yönettiğinin gururunu taşırdık.

Şimdi öğrendik ki, bu 33 senelik uzatmanın sebebi aslında Saltanatta biraz daha fazla kalmanın direnişiymiş..

Kim bilir bu çöküş daha önce olsaydı, belki de bu kadar çok hırpalanmadan parçalanmaz ve daha yumuşak bir geçiş dönemi yaşardık gibi bir düşence geliyor insanın aklına..

Yine Abdulhamid’in bir olayı var ki insanın hayret etmemesi mümkün değil.

O dönemin şartlarını tam olarak bilmemiz mümkün değil ama açıklanan yeni belgeler doğrultusunda öğrendiğimize göre, Sultan Abdülhamid ile ters düşen Meşhur Talat Paşa bir manevra ile o zamanın Fransız Konsolosluğuna sığınıyor. Bunu öğrenen Abdülhamit tarihçi Ahmet Cevdet paşa ile Fransızlarla pazarlığa oturarak, bugünkü Tunus toprakları karşılığında Talat Paşayı Fransızlardan alıyor. Sonrada Talat Paşayı idam ettiriyor.

Ne acı bir gerçek maalesef..

Bir başka düzeltilen yanlışımız ise, yine Osmanlının son döneminde mantar gibi birden çoğalan Meşhur Edebiyatçılarımız hakkındadır.

Osmanlı imparatorluk dili Osmanlıca, Arapça ve Farsça iken çoğu edebiyatçı aydınlar batı dili öğrenmeye başlamışlardır. Bu zamandaki Fransız ihtilaliyle gelen batı hayranlığı bizim Edebiyatçılarımızı da etkilemiştir. Bu etkileşimdeki can alıcı nokta ise, bizim yazarlarımız, etkilendikleri batı edebiyatı eserlerini kendilerininmiş gibi kullanması dır.

Yani bu gün hayranlıkla okuduğumuz o zamanda yazılmış bir çok şiir, roman vb yapıtlar aslında kopya imiş. Beğendikleri güzel eserleri tercüme ederek altına da kendi isimlerini yazmışlar.

Pes doğrusu, bu gün arabesk ve bir çok müziğin yabancı sanatçılardan aşırıldığını duymuştuk ta bu kadar önemli kişilerin yapıtlarından bu vehamette çıkacağına bir anlam vermek mümkün değil..

Bunlar benim iddiam değil, yorumumda değil..

Kimden mi öğrendik, Haber Türk kanalında tarih programından. Programı sunan Prof. Murat BARDAKÇI’nın ağzından.

Ha Prof Murat BARDAKÇI’yı eleştirenler olabilir, bu tür alışık olmadığımız yeni çıkışlara karşı olan direncimizin sıfırlanması için tek çare bol bol okumak hem de Osmanlıcayı öğrenerek.

Tavsiyem odurki duyarlı dostlara, Prof Murat BARDAKÇI nın programlarını sakın kaçırmayın, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız…

Prof Murat Bardakçı yine misafir tarihçi konuklarıyla birlikte sunduğu programda, Osmanlı Arşivlerinden çıkan her yeni tercüme ettiği belgeleri ekrandan gözümüze soka soka anlatıyor ve kim bilir daha ne yanlış bildiğimiz doğrular çıkacak ortaya….

print

Bir cevap yazın