En İyi çiğ köfte nasıl yoğrulur? malzeme nasıl seçilmeli? Yanında ne içilmeli? Çigköftenin hamur gibi cıvık ya da tersine sert olması nasıl engellenir? işin ustasından incelikler:
İlk önce, mutlaka kısa kollu elbise giyin. Açık renkli elbise giyiyorsanız, önlük kullanın. Çok terleyen biriyseniz, bandana takın, kurlanmak için asistanınız olsun. Genişçe bir kapta yoğurmayı tercih edin.
Genel olarak uygulanan ölçüyü şu şekilde verebilirim. 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6 yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça. (Salçayı çok katarsanız, salça yoğun koku ortaya çıkabilir ve çiğ köftenin o oksit sarı veya açık kahve rengi, kırmızı veya siyaha döner.)
UYGULAMA:
Varsa, özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot, tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. Bu karışım, en az, 10 dakika yoğrulur. İyice karışınca çiğköftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir.
Siz ilk harcı yoğrurken yanınızda asistanınız, yardımcınız varsa, o da yeşil soğan ve maydanoz yıkayıp, incecik doğramasını isteyin. Yardımcınız yoksa bunu yoğurmaya başlamadan önce sizin yapmanız gerekir. Kıyınmış yeşil soğan, maydonoz, üç beş yaprak taze nane daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.
Ana harç, (et, baharat karışımı) yeterince yoğrulduktan sonra, bulgur yumuşayıncaya kadar (ara ara ılık su serpiştirilerek) yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye önceden hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı ilave edilir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır.
PÜF NOKTALARI:
Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan önce ezilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Ama artık özel çiğ köftelik bulgur (kısırlık bulgur) satıldığı için buna pek gerek yoktur. Çiğköftede mümkün olduğunca Şanlıurfa isodu kullanılmalıdır. Çiğköfteye konulacak kırmızı etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Bu konuda çiğ köftelik et, köfteyi yapacak kişi tarafından denetlenmelidir. Kırmızı et ilk etapta kabaca dövülmeli, en az üç kere, kıyma makinesinde çekilmelidir.
Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğköfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir.
Çiğ köfte partisini mümkün olduğunca dört beş kişiden az arkadaş grubuyla yapmayın. Çiğ köfteyi (yaklaşık 1 saat) yoğuracak kişinin sıkılmaması için ortamda bulunan kişiler türkü çığırmalıdır ki yoğuran aşka gelsin. Köfte tavlı olsun. İçine sevgi karışsın. Haa, bir de köfteyi yoğuran kişiye civardaki kişilerden biri ter silinmesi ve ilavelerin katılması için asistanlık etmesi gerek.
Yaptığım çiğ köfte resmini buraya koymaktansa iş başı görüntüsünü aktarmayı tercih ettim. Güzel çiğ köfte resmi aramak isterseniz, ))) google amcaya tıklayın, çiğ köfte yazın, arama seçenekleri olarak görseller i işaretleyin. Bol miktarda resim çıkar.
Afiyetle yemeler.
Son Not: Light lar için, veya muhallebi çocukları için öneri. Çiğ köfte çok acı olmuşsa, ağzınızın yanmasını en kısa zamanda azaltmak için domates yemenizi öneririm. Domates, suya nazaran daha kalıcı bir çözümdür.
Bundan sonra da pekmezli diyet kek yapımında görüşmek dileğiyle… Esen kalın…
EN İYİ ÇİĞ KÖFTE İÇİN YORUMLARINIZI BEKLİYORUM.
Not: Bu yazı, www.bilgiagi.net www.bilgievreni.com, www.siyasalforum.net internet sitelerinde yayınlanmıştır.