Eno/Wine/Şarap Turizmi

Turizm sürekli büyüyen ve kendisini yenileyen bir sektör. Her gün bir yenisi eklenen turizm trendlerine yetişmek, turizmde modayı takip etmek, adeta cambazlık yapmayı gerektiriyor. Değişen talep profili; çeşitlilik, farklılaşma, tanıtım ve pazarlamada yeni  stratejiler belirlenmesini zorunlu kılıyor.Son zamanlarda dünyada etkisini hızla arttıran turizm çeşitlerinden biri de (eno tourism/ wine tourism) “şarap turizmi”.  Açılımı; turistlerin bir şarap bölgesini tanımak, üzüm/şarap tatmak veya şarap festivaline katılmak gibi sebeplerle yaptıkları seyahatleri kapsıyor. İlk kez 1998 yılında Avustralya’da Şarap Turizmi Konferansı düzenlenerek, bu alanda tanımlamalar yapılmış. Günümüzde ise; “şarap turizmi” dünyada öyle bir boyuta ulaşmış durumda ki; kaliteli ve iyi şarabı olduğu iddia edilen bölgelere/ülkelere (Fransa-İtalya-Almanya gibi) yaklaşık 10 senedir özel şarap turları düzenleniyor.

Şarap turizmini sadece “güzel şarap içmek” olarak nitelendirmek de yanlış bir kanı olur. Bu etkinliklere katılan kişiler; şarap mahzenlerini geziyor, şarabın yapılışını izliyor, üzüm bağlarında gezebiliyor ve güzel otellerde (3-4 yıldızlı)konaklayabiliyorlar. Turlara ilgi gösterenler, genelde aileleri veya grup olarak geliyorlar. Katılımcı kitle; elit bir kesimden oluşuyor ve günlük harcamaları 100 Euro’yu buluyor. Yılda ortalama 1 milyon turist bu turlara katılım gösteriyor. Bu turizm kolunda istihdam eden de 20.000 üzerinde çalışan bulunuyor.

Anılan turizm çeşidine ilgi her geçen gün artıyor. Zira günde iki kadeh içilen bir şarabın insan sağlığı için olumlu olduğu uzmanlar tarafından kabul edilirken, şarabın tercih edilen bir içki olması yadırganmamalı. Hatta araştırmalara göre; kırmızı şaraptaki doğal bir bileşiğin kalbi yaşlanmanın olumsuz etkilerinden koruduğu da iddia ediliyor.

Hal böyleyken şarap turizmi ülkemizde de son yıllarda ilgi görmeye başlamış durumda. Türkiye’de de İstanbul çıkışlı düzenlenen turlar ile Trakya yöresindeki Şarköy, Mürefte gibi üzüm bağlarına gidiliyor. Türkiye’de şarabın doğduğu topraklar kabul edilen Orta Anadolu, Kapadokya yöresinde düzenlenen (kültür + şarap) turları niteliğindeki özel gezilere de ilgi büyüyor. Bu turlar çerçevesinde hem çevre beldelerin kültürel tanıtımı yapılıyor hem de şarap üretim tesisleri ve üzüm bağları meraklılar tarafından bizzat yerinde inceleniyor. ( http://www.vinotolia.com/index2.html ) Türkiye’nin İlk Eno Turizm Platformu

Yeme-içme kültürünün (gastronominin), romantizmin kollarında sanata dönüştüğü bir kıvılcım “şarap turizmi”. Şarap; bir lezzet iksiri, gurmelerin vazgeçilmez deneyi, turistlerin yeni deneyimi “turizmde farkı arayanların farklı seçeneği”!..

print

Bir cevap yazın