Etiket arşivi: ekonomi

Hukukî Güvence Sağlanmış Kırgız-Türk Ekonomisi ve Uygulamasına Yeni Yaklaşımlar

Prof.Dr. M. Bilal UÇAR

Kırgızistan Çüy Ünversitesi Öğretim Üyesi

ÖZET:

Adalet mülkün temelidir. Adalet ve adalete güven yoksa mülk te yok olmaya mahkumdur. Hukuk devletine güven istikrarlı ekonomik kalkınmanın ön şartıdır.

Spekülasyonlar, istikrarsızlık ve hukuk güvencesinin olmadığı yerde çıkar amaçlı kullanılmaya müsaittir. Kırgız-Türk ilişkileri sağlam hukuki temellere güvenle kurulmuştur. Geçici, kişisel ve keyfi siyasi arzu ve emellere kurban edilemez. Devletler ve halklar baki, kişiler ise fanidir. Bin düşünüp bir konuşmak ve biçmek diplomasinin zaruretidir. Pireye kızıp devletler ve halklar arasındaki köklü köprüler bir çırpıda yıkılamaz. İktisadi  hukuk güvencesine aykırıdır.

Bağımsızlığından beri Kırgızistanın Türkiye ile olan en sağlam hukuki, güvenilir ve istikrarlı ekonomik ilişkisi; hukuka aykırı olarak keyfi ve siyasi hırslarla bozulacak olursa ülkelerin ve halklarının telafisi imkansız zararına olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Hukuki güvence, ekonomik hukuk, liberal sosyal demokrasi,  adalet, ekonomik istikrar, hızlı kalkınma, Okumaya devam et

ABD, Sovyetler (Rusya Federasyonu) ve Türkiye’de Planlama ve Verimlilik

ABD, Sovyetler (Rusya Federasyonu) ve Türkiye’de Planlama ve Verimlilik

Dr. Halit Suiçmez *

(iktisatçı-uzman)

drhsuicmez@yahoo.com

ÖZET

A.Smith 1776 yılında Ulusların Zenginliği isimli kitabını yayımladı. Kitabında işbölümü üzerinde de durmuş ve verimlilikle ilgili şu görüşü öne sürmüştür: İnsanlar tek bir konuda uzmanlaşırsa üretkenlikleri artar. Bireysel üretkenliğin toplumsala dönüşmesi malların serbestçe değiştirildiği serbest bir piyasa ekonomisinin varlığına bağlıdır.

Monopol tipi yapılar, devlet müdahalesi, rekabeti zedeler, toplam üretkenlik üzerinde negatif etkiler yaratır.

Smith, serbest piyasanın etkinliğini fiyat mekanizmasına bağlar. Ulusların zenginliği ellerindeki kaynakları ne kadar etkin kullandıklarına ve optimum dağılıma bağlıdır. Bunu sağlayacak olan da işbölümü ve serbest mübadeledir. (A.Smith,The Wealth of Nations,Modern Library Edition, New York, 1937)

Piyasa ekonomisi verimlilik, büyüme ve refah yaratma açısından yararlı bir araç olabilir.

Ama bütün toplumu yönetmesi abartılı olmakta ve son 2008 krizi biraz da piyasa ekonomisinin ve piyasa anlayışının uç noktaya götürülmesinden kaynaklanmıştır.

Piyasa anlayışı uç noktalara götürülürse kriz oluyor.

Planlama anlayışı da uç noktalara götürülürse “devlet ve sistem çözülmesi” olduğunu öne sürebiliriz.

Liberalizm, işsizliği ve yoksulluğu önleyemedi, Sovyetler Birliği ise insanlara özgürlük verme konusunda başarılı sonuçlar ortaya koyamadı. Okumaya devam et

Çılgın İstanbul Projesi Üzerine Bütüncül Değerlendirmeler

Çılgın İstanbul Projeleri Üzerine Bütüncül Değerlendirmeler

Yrd.Doç.Dr. Ahmet FİDAN

Beklenen proje açıklandı ve çılgın projeler paketinin ilki, Başbakan Erdoğan tarafından 27 Nisan 2011 tarihinde (dün) Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde açıkladı. Bu projenin üzerinde magazinsel anlamda çok konuşuldu, konuşulacakta. Ancak geçen zaman içinde dişe dokunur ölçekte proje üzerinde analitik ve sistematik anlamda bütüncül bir değerlendirme yapıldığı söylenemez.

Bu projeleri Kanal İstanbul Projesinden başlamak üzere Çılgın Uydukent Projesiyle birlikte değerlendirmesini yapalım.

1. Kanal İstanbul Projesi

Kanal İstanbul Projesi, İstanbul Avrupa yakasında Karadeniz’den Marmaraya Batı İstanbul cephesinde denizden denize Okumaya devam et

21.Yüzyılda Planlama Düşünceleri

21. Yüzyılda Planlama Düşünceleri ve Verimlilik

Dr. Halit SUİÇMEZ

1-KAVRAMSAL BAKIŞ

A.Smith 1776 yılında Ulusların Zenginliği isimli kitabını yayımladı. Kitabında işbölümü üzerinde de durmuş ve verimlilikle ilgili şu görüşü öne sürmüştür: İnsanlar tek bir konuda uzmanlaşırsa üretkenlikleri artar. Bireysel üretkenliğin toplumsala dönüşmesi malların serbestçe değiştirildiği serbest bir piyasa ekonomisinin varlığına bağlıdır. Okumaya devam et