Etiket arşivi: kentsel rekabet

Gündem: Kentsel Rekabet ve Kentlerin Rekabet Üstünlükleri

Gündem: Kentsel Rekabet  ve Kentlerin Rekabet Üstünlükleri

İÇİNDEKİLER

  1. Kapak: Kentlerin ve Kent Yöneticilerinin Rekabetleri / EDİTÖRDEN
  2. Kentlerin Rekabeti ve 2023 Hedefleri Üzerine Bir İnceleme / Yrd.Doç.Dr. Zeynel ŞEN
  3. Kentsel Rekabet Ortamında Merkezi Yönetim – Yerel Yönetim Dengesi ve Hizmet Sunumlarında Popülistleşme Eğilimlerindeki Tehlike / Yrd.Doç.Dr. Ahmet FİDAN
  4. Nutuk’a ve Hatıralara Göre İsmet Paşa’nın Askeri ve Siyasi Faaliyetleri (1919-1927) / Ahmet GÜLEN

Kapak: Kentlerin ve Kent Yöneticilerinin Rekabetleri

Kentsel Rekabet ve  Kamusal Yatırım Politikalarındaki Sapmalar

EDİTÖRDEN

Değerli okurlarımız;

Bu gün, toplumsal bazda gittikçe artan bireyselleşme eğilimleri sadece belli bir ülkenin değil dünya yüzündeki bütün ülkelerin, toplumların sorunu haline gelmiştir. Toplumsal bazdaki bireyselleşme eğilimleri ulaşım ve iletişimin tetiklemesiyle egoizme, israfa ve korkunç boyutlara varan çevre kirliliğine neden olmaktadır.

Tıpkı toplumsal – bireysel bazda süregelen bu eğilimler, böylesi bir toplumların mekanlarına ve onun yöneticilerine de yansımaktadır. Her tek kişilik veya iki kişilik bir evde hemen hemen bütün ev gereçleri bulunmaktadır. Okumaya devam et

Kentlerin Rekabeti ve 2023 Hedefleri Üzerine Bir İnceleme

Yrd.Doç.Dr. Zeynel ŞEN

Ordu Üniversitesi, Ünye İİBF Öğretim Üyesi

ÖZET

Rekabet çağımızda her alanda çok yönlü fonksiyonlar içermektedir. 21 yy da ülkelerin uluslararası arenada sırlamasında en önemli kriterdir. Bu çalışmamızda ülkelerin “Küresel rekabet Bileşenler” analizi yapılıp bu analizlere göre ülkemizin durumu ortaya çıkarılmaktadır. Analizlere göre dünya ülkelerinin teknoloji, verimlilik ve inovasyon konusunda rekabetçi yapıları alt bileşenleriyle incelenmektedir. Uluslararası rekabet sıralaması ülkelerin yapısal değişkenlerini her yıl WEF tarafında yapılan anketlerle sıralamakta olup bu bileşenlerin açıklaması yapılmaktadır. Ülkemizin rekabetçilik yarışında neden geri kaldığı uluslararası  düzeyde ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Yapılacak çok işlerin olduğu ve ülkemizin bu alanda rekabetçi yapı kazanabilmesi ve inovasyona sürekli yatırım yapması gerektiği incelenmektedir.

Yazımızın ikinci bölümünde ise rekabet bileşenlerine göre kentlerin neler yababileceği ve 2023 hedeflerinin ne olması gerektiği ortaya konulacaktır.

Ulusların rekabetinden yola çıkarak kentlerin rekabetinin ele alınacağı bu bölümde, daha çok ulusal rekabet bileşenleri ile yerel (ketsel) rekabet bileşenleri irdelenmeye çalışılacaktır.

Bu bağlamda, kentlerin rekabeti için rekabet bileşenlerinin ülke düzeyindeki yaygın duruma gelmesi kentleri daha cazip hale getirir. Rekabet bileşenlerinin tüm ülke düzeyinde uygulanması toplamda o ülkenin rekabet gücünü artıracaktır. Rekabet gücünün ülkenin her  kentinde uygulanabilmesi, yatırımların eşit dağılımı, yerinden yönetim, sorunların yerel çözümleri, kaynakların etkin kullanımıyla olacaktır.

Mega kent, ana kent, diğer kentlerin tamamlayıcı unsurlarını taşıyarak bir bütün olarak ulus-devlet ilişkisi ortaya çıkarır. Bunun için rekabet gücü bileşenleri en basit yerleşimden başlayarak ülkenin değişimine yol açması incelenecektir. Okumaya devam et

Kentsel Rekabet Ortamında Merkezi Yönetim – Yerel Yönetim Dengesi ve Hizmet Sunumlarında Popülistleşme Eğilimlerindeki Tehlike

Yrd.Doç.Dr. Ahmet FİDAN

ÖZET

Toplumbilimsel ölçüde ulaşım ve iletişim altyapı ve teknolojilerindeki gelişmelerin, çılgınca bireyselleşmeyi doğurduğu gibi, kentsel kamusal hizmetlerin sürdürüldüğü yerel yönetimlerde de böylesi (egosantrik açılımlı) sonuçlar doğurmaktadır.

Son 20-30 yıl içinde yerel yönetimlerin gerek hizmet sunumundaki çeşitliğin artması ve yeni hizmet ücretlendirme alanlarının gelişmesi gerekse 2005 li yıllardan sonra yeni yerel yönetim mevzuatının kabul edilmesiyle, gerekse alternatif hizmet sunma yöntemlerinin kullanılmasıyla kaynak sorunları önemli ölçüde azalmıştır. Bu gün için yerel yönetimlerce dile getirilen kaynak sorunları, gittikçe obezleşen yerel kamusal yatırımların bir gerekçesidir.

2005 li yıllardan sonra yerel yönetim mevzuatıyla da desteklenen “yerelleşme” eğilimleri merkezi yönetimdeki kimi yetkilerin hızlı bir şekilde yerele göçerilmesi ile hızlanmış ve merkezden yönetilen çoğu kentsel kamusal hizmetler gerçekten o yerel yönetim kuruluşu için gerekli olup olmamasına bakılmaksızın verilmek istenmiştir. Merkezi yönetimden yerel yönetime kayan ağırlık dengesi, yerelde kentleri ve kent yöneticilerini ‘ölçek ekonomisine’ ve ‘optimum hizmet alanı’ ilkesine uymayacak türde rekabet ortamına sokmuştur.

30 bin nüfuslu bir yerel yönetim birimi bile asfalt fabrikası, su arıtma tesisi veya katı atık işleme tesisi Okumaya devam et