Etiket arşivi: zaman

“Fındık Sekiz” Anlatısında Zaman ve Mekân

Fındık Sekiz” Anlatısında Zaman ve Mekân

Saime ÇAKMAK

Marmara Üniversitesi Fen-EdebiyatFakültesi

Yeni Türk Edebiyatı Bölümü

saimecakmak@marun.edu.tr

Time and Space in “Fındık Sekiz” Narrative

ABSTRACT

Fındık Sekiz, Metin Kaçan’s second narrative published in 1997. In his first work, Ağır Roman, Metin Kaçan reveals a completely different face of Istanbul. Fındık Sekiz tells Meto who is trying to make another person. Fındık Sekiz expressly criticizes the structure of a distorted society based on the taste that it has questioned in its previous narrative and has traces of Islamic mysticism with a different attitude. Fındık Sekiz is considered to be the first examples of New Age formation in Turkish literature, which is the result of the collision of the matter – meaning with the blending of science with mysticism.Fındık Sekiz studies are very limited. In the works done, the features such as structure, language and form of narrative are mainly emphasized. Its have not been studied in detail and examined that time and space elements which have an important space in the narrative. In this study, the definition of the New Age concept will be made and Fındık Sekiz narrative will explain why this flow is included; then, the similarities between the fiction of the narrative and the life of the writer will be mentioned and the elements of time and space will be examined in the context of narrative and this deficiency will be tried to be solved. In particular, the categories proposed by Genette for time analysis and the classifications of Gerhard Hoffmann’s spatial functions will be taken as basis.

Keywords: Metin Kaçan, Fındık Sekiz, New Age, time, space.

ÖZET

Fındık Sekiz, Metin Kaçan’ın 1997’de yayımlanan ikinci anlatısıdır. Metin Kaçan, ilk eseri olan Ağır Roman’da İstanbul’un bambaşka bir yüzünü gözler önüne serer. Fındık Sekiz’de “yeni bir âleme geçiş” yapmaya çalışan Meto’yu anlatır. Fındık Sekiz’de önceki anlatısında üstü kapalı olarak sorguladığı zevke dayalı bozulmuş toplum yapısını açıkça eleştirir. Ayrıca anlatı İslam mistisizminde izler taşır. Bu nedenle Fındık Sekiz, bilimin mistisizmle harmanlanarak madde – mana kavramının çatışması sonucu ortaya çıkan New Age (Yeni Çağ) oluşumunun Türk edebiyatındaki ilk örneklerinden kabul edilir.

Fındık Sekiz hakkındaki çalışmalar oldukça az olup yapılan çalışmalarda da genellikle eserin yapı, dil, biçim gibi özellikleri üzerinde durulmuştur. Bu eserde önemli bir yere sahip olan zaman ve mekân unsurları üzerinde detaylı olarak durulmamış ve incelenmemiştir. Bu çalışmada öncelikle New Age kavramının tanımı yapılacak ve Fındık Sekiz anlatısının neden bu akıma dahil edildiği açıklanacak; ardından kısaca anlatının kurgusu ile yazarın hayatı arasındaki benzerliklere değinilerek zaman ve mekân unsurlarının anlatıbilim çerçevesinde incelemesi yapılacaktır. Çalışmada özellikle Genette’in zaman analizi için önerdiği kategorilerle Gerhard Hoffmann’ın mekân işlevlerine dair sınıflandırmaları esas alınacaktır.

Anahtar Kelimeler: Metin Kaçan, Fındık Sekiz, New Age, zaman, mekan. Okumaya devam et

Daralan Kentlerde ve Zamanda, Kısalan ve Yüzeyselleşen Edebiyat Ortamında Çocukların ve Gençlerin İdeal Gerçeklik ve Reel Gerçeklik İkileminde Algı ve İlgi Sorunsalı

Yrd.Doç.Dr. Ahmet FİDAN

Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

Özet:

Teknolojik ve demografik gelişmelerin bir sonucu olarak Mekan daraldığı gibi, zaman da daralmakta dünyada her geçen gün. İnsanlar önce kırdan kentlerin daralan alanlarına hücum ettiği gibi, adeta kibrit kutusu gibi evlere yığıldılar. Mekansal anlamda bu yığışma, san’ata dair, edebiyata dair içeriğe ve niteliğe dair hemen çoğu şeyi tekdüzeleştirme sürecine sokmuştur.

Öte yandan kentsel alanlardaki daralma, geometrik olarak artan teknolojik gelişmelerin de temel etkisiyle dünyadaki hızlı nüfus artışının da etkisiyle insanlar, sadece mekanı değil, aynı zamanda günün yirmidört saatini de diğer insanlarla paylaşmak zorunda kalmışlardır. Bir nevi, günlük kullanımdaki onlarca yüzlerce teknolojik araç, gereç ve aygıtlar, insanlara zaman kazandırmak yerine zaman tüketen varlıklar halini almıştır.

Bütün bu zaman mekan ve insan bağlamlı gelişmeler, mekan bağlamında mimarideki san’atı ve onun derinliğini yok ederken, zaman bağlamında ve teknolojik bağlamda da kültürel ve edebi derinliği önemli ölçüde yok etmiştir.

Geometrik artışlı Teknolojik gelişme ortamında insanoğluna jenerasyon bağlamında baktığımızda, zaman ilerledikçe her bir jenerasyon (doğum dönemi) yazından / edebiyattan hızla kopuşu getirmiş, uzun uzun romanlar kısalmaya, öyküleşmeye, onlarca sayfa olan öyküler birkaç sayfaya düşmüş, hatta bir sayfalık bir yazı bile yeni jenerasyonun katlanarak okuduğu metinler haline gelmiştir. Son onbeş yılda doğan çocuklarımız ve gençlerimiz böylesi bir dünyayı gerçek ve ideal dünya olarak algılamaya başlamıştır.

İdeal gerçeklikte, san’at ve edebiyatın insanoğlunun yaşamındaki önemi ve gerekliliği ortadayken, ilahi gücün san’atının insanda ve onun eserlerinde tecellisi bir bilinç veya kültür ögesi iken, reel gerçeklikte, twitter veya facebook gibi yaygın sosyal medya sistemleri bir insanın katlanabileceği yazın uzunluğunu 140 karakterle sınırlayarak katlanma katsayısını kronikleştirmeye başlamıştır.

Gençlerimizdeki ve çocuklardaki mekan, zaman, yazın ve içerik algısı başta belirttiğim nedenlerle kökünden değiştiğinden, ilgi katsayısı da her geçen gün düşmektedir. Bu süreçte şu an için yüreğimize su serpen olgu, insanların köylerine geri dönüş süreci, teknoloji yoğun / teknosfer ortamının ve fordist toplum yapısının konjonktürel anlamda bıkkınlık yaratmaya başlamasıdır.

Keywords: kent, zaman, edebiyat, teknoloji, çocuk, genç, teknosfer, daralan kentler, daralan zaman, çocuk edebiyatı, gençlik edebiyatı

  Okumaya devam et

En Büyük Zevk.. (Ya da Zamanı Yenmek..)

Bu dünyada hepimiz bir şeyler yaparız:

Kimisi esnaftır, küçük dükkanında ayakkabı satar, kimisi kumaş, elbise, cam-bardak..Kimisi memurdur, kağıtların arasında imza atar,kimisi de köylüdür, tarlasına gider-gelir..İşsizler iş arar, öğrencimiz ders Okumaya devam et

Pazar Yazısı: Zaman Paradoksu Üzerine

George Carlin Amerika’da 70 ve 80 li yılların bir komedyendir. Zaman paradoksuyla ilgili son otuz yılın tablosunu önümüze sermiştir. 3-5 paragrafta dile getirilen cümleler hayatımızın her alanına balyoz gibi oturmakta. Öncelikle bu tespitleri paylaşmak istiyorum. Okumaya devam et