Facebook Hakkında

3217_IqEetCLb
Facebook Hakkında Birkaç Önemli Not:
Yaklaşık 7 yıllık iletişim ve bilişim alanında çalışmam nedeniyle son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve bir tutku haline gelen facebook ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.
 
Facebook Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004 tarihinde kurulan ve şu an itibariyle 60 milyonu aşkın kayıtlı üyesi bulunan üyelerinin fotoğraflarının ve şahsi bilgilerinin yer aldığı bir arkadaşlık ve sosyalleşme sitesidir. Bu site internetin en büyük sosyal ağlarından birisidir. Birbirlerini tanıyan insanlar burada arkadaş olabiliyor. Bu sitenin birçok kişide bağımlılık yaratmasının nedeni ise bir statü ihtiyacı olarak açıklanıyor. 21. yüzyılın statü ihtiyacı haline geldiğini Facebook’un da bunu sağladığı söyleniyor.

Hiç kullanmayın demiyorum. Bilerek ve tanıyarak kullanıldığında oldukça yararlı. Ancak bağımlılık haline gelmemeli. Çünkü gençler üzerinde oldukça zararlı tesirler bırakabilecek, günün çoğunu yararsız yere harcatacak bir site olan Facebook’u tanıyarak kullanmanızı tavsiye ederim.

Facebook denilen bu sitede ve benzerlerinde politik görüş ve hislerinizi kesinlikle paylaşmayınız. Bilindiği gibi her türlü sitenin arkasında konuşlanan gizli eller, sizin her türlü eğilimlerinizi, arkadaş, akraba, bağlantılarınızı resim ve videolarınızı, neye kızıp neye kızmadığınızı, okulunuzu, şakalarınızı, size takılan lakapları, sosyal çevrenizi, zaaflarınızı, ömrünüzün hangi döneminde vaktinizi ne zaman nerde geçirdiğinizi, kısacası her şeyinizi öğrenmiş oluyor. Bir gizli servis elemanının sizin hakkınızda yıllarca çalışarak elde edemeyeceği bilgileri bu yolla kendi elinizle sunmuş oluyorsunuz. Özellikle aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi öneririm.

 1- Arkadaş listenizi herkesin görmesine müsaade etmeyin.

 Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebiliyor. Bu durum “Poke, Massage and Friend Request” ayarları kısmında “Friends- arkadaşlar” seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.

 2- Facebook’ta geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin.

 “Privacy” başlığı altındaki “Nevsfeed and mini feed”e mutlaka uğrayın. Çünkü bu seçeneğin başlangıç ayarları sizin Fecebook’ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Yani sizin mesai saatinizde Fecabook’ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğinizi tespit edebiliyor. Şimdilik bizim ülkemizde tutanak tutacak siber işyeri polisleri yok, ancak yine de temkinli olmak lazım. Bu yüzden en azından işteyken önce “privacy”, ardından “Nevsfeed and mini feed”e girerek “show times in my mini feed” seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.

 3- İstemediğiniz kişiler size ulaşabilir. Bunu da engellerseniz sizin için iyi olur.

 Başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken “privacy” başlığı adlındaki “Profile” girip çıkan ekranda “porfile: only my friends- yalnızca arkadaşlarım” şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adreslerinizi yalnızca arkadaşlarınızın göreceği şekilde düzenlemeniz hatta “profile” başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabıdır.

Unutmayalım teknolojiyi iyi ve bilerek kullanırsak başarı sağlar bize.

NOT: Burada yazılan bazı bilgiler internetten derlenmiştir.

print

Bir cevap yazın