Sevgili şehreminimiz yeniden partisi tarafından aday gösterildi.Bir Tarsuslu olarak ne kadar gurur duysak yeridir.
Bildiğiniz gibi 12 şubat 2006 tarihinde Tarsus ilçe kongresinde Şimdiki Mersin Büyük şehir belediye başkan adayı,o zamanki il başkanı Mahmut Tat bir konuşma yapmış ve Tarsus belediye başkanı hakkında şu lafları etmişti:
“Bugün benim parti yöneticilerim, il genel meclis yöneticilerim, esnafların arasında gezemez duruma düşmüş. Köylere gidemez duruma gelmiş.”…“ 3 yıldır Türkiye’de ekonomik sıkıntıdan dolayı millet karnını doyuramıyor. Birde belediye gücü olarak bu milletin tepesine biz çökersek, şunu yapacaksın, bunu yapacaksın, onlara en büyük eziyeti yapmış oluruz. Benim partimin belediye başkanı, halkıma bu şekilde davranamaz. Kendisine çeki düzen vermesi gerekir.”… “Bir yığın dedikodu. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın çok net konuşuyorum. ‘Falan işadamı bir yerden bir arazi almış, tesis kuracak. Tarsus İdman yurduna 100 milyar TL,başka bir işadamı yeni bir tesis kuracak 250 milyar TL aklım durdu, ağzım açık kaldı. Kim ne kadar vermiş bilmiyorum. Ama bana gelen net bilgiler var. Fakat insanların söylediği korkunç rakamlar var. Trilyonlar var bu işin içinde.Belediye başkanı çıkacak, görev süresi içinde ruhsat karşılığı imar tadilat karşılığı, hangi işadamından, kaçar lira aldıysa isim ve rakamla Tarsus halkına açıklayacak Beni, Tarsus’a yatırımını yapamayıp, Yenice’ye Huzurken’te yapanlarda aradı. Kimsin ya sen! Bunlar doğruysa arkadaşlar, bu korkunç bir olay. Öyle bir iki milyar değil en azı 50-100 milyar.(1)
Tarsus’a neden yatırım yapılmadığının itirafı değildir de nedir bu? Hem de aynı partinin il başkanından.
Ve geldik bu günlere.Aradan geçen süre içinde neler yaşandı bilmiyoruz.Bildiğimiz bir şey var ki “Büyük lokma yiyeceksin ama büyük laf etmeyeceksin”…
Bildiğiniz gibi geçen yerel seçim döneminde Belediye başkanının bir sloganı vardı.Bu sloganında alt yapı yatırımlarının bittiğini şimdi işsizlikle mücadele edeceklerini açıklıyordu.
İşte o günden bu yana geçen sürede Tarsus halkı işsizlik nedir bilmez.Herkes işinde gücünde, köy ve kent’in ticareti yeniden canlandırıldı, insanlar fakirlik sınırının 5 katı üzerine gelir elde ediyorlar.Şehirde ticaret yapanlar kazandıkları paralarla yeni yatırımlar yapıyorlar ve dışardan korkunç bir işçi akını başladı.
Evet ben kendi çapımda dalga geçiyorum.Ama rahmetlik Sait Kozacıoğlu’nun geçen yerel seçiminde yaptığı durum tespiti çok haklıydı.Ne demişti:
“Tarsus halkı belediyenin israfçı yönetiminin yükünü, ağır vergilere dönüştürülen hizmet bedelleri ile, ödemekte zorlanmakta. Fahiş su bedelleri, ruhsat harçları, bağış adı altında zorla yaptırılan ödemeler yılgınlık yaratmaktadır…Tarsus halkı kenti bilgi, görgü, ve yetenek yoksunluğuyla gerileten belediyenin ağır yükü altında ezilmektedir. Belediyenin bilgisizce israf ettiği kaynaklarla, hem kent çarpıklaşmakta, gerilemekte, hayatiyetini yitirmekte, hem de kentli üzerindeki yük artmaktadır”(2)
Ve bir gün belediyemiz bir anket yapar.Anket sonuçları korkunçtur. Tarsus halkının Fukaralığının ne boyuta getirildiğinin çırılçıplak göstergesidir.Bu ankete göre Tarsus’ta yaşayan halkın % 42’si aylık 250 ytl ile % 44’ü ise 250-500 ytl arası bir gelirle geçiniyordu.
İşte büyük belediyecilik anlayışının geldiği son nokta bu.
Umut ediyorum, Mersin büyük şehir belediye başkan adayı Mahmut Tat, Belediye başkanımızın engin belediyecilik fikirlerinden faydalanma imkanı bulacaktır. Kendi hemşerin işsiz gezerken başka şehirlerden gelen insanlara ne tür iş imkanları sunulur? Nasıl park ve bahçeler yapılır? nasıl heykeller dikmek gerek? belediye bütçesi nasıl çar çur edilir? İnsanlar nasıl fukaralaştırılır? Fukaralaşan insanlar nasıl köleleştirilir?
Kalın sağlıcakla…
(1) http://www.tarsushaber.com/haber_detay.php?haber_id=754
(2) http://www.geocities.com/yenitarsus/sd1.html