Hisse senedi piyasaları ayrıştı, paritelere rağmen borsalar yükseliyor.
Önce ABD de işsizlik verisi sürpriz yapıp belenenden çok iş sahibi olduğunu müjdesini verdi. Sonrada Geçen Cuma Perakende satışları beklenenden iyi artışları veri olarak bize müjdeledi.
Bu gelişmelere arada da olumlu daha küçük haberlerde eklendi. Üst üste koyduğumuzda uluslararası finans piyasalarının yüreğine su serpen gelişmeler birçok borsanın üstündeki stresin kalmasına sebep oldu.
Birçok açından Dolar paritesinde yaşanacak dolar lehine bir gelişmenin carry-trade piyasasında satışlara sebep olabileceği yorumlanıyorken doların değer kazandığı bu dönemde aksi bir yönde davranış gösterip dünya borsaların olumlu ayrışmasına sebep oldu.
IMKB de yatay seyrini sürdürmeye devam ediyor. 49100 direnci destek yapan piyasa buralardan gelen küçük tepkilerle 50,000 üstünü denemeye çalışıyor.
Cuma her ne kadar 50.000 üstünde tutunamayıp 49300 seviyelerine çekildiyse de yeni haftaya yine alım ağırlıklı bir seyirle başladık. Kısa vade de çok önemli bir değişiklik beklenememeli.
IMKB 100 endeksi 50.000 üstünde tutunursa yeni bir kısa vadeli çıkışın sebebi olabilir. Burada direnç noktası 51500 dür. Zaten çeşitli analizlerde endeksin böyle bir denemeden sonra başarılı olursa 55.000 seviyesine kolaylıkla yükselebileceğini anlayabiliyoruz.
Bunun yanında önceki yazımda da belirttiğim gibi 49100 direnci şu an için destek ve 48500 de kuvvetli bir ikinci destek olarak dikkat etmemiz gereken noktalardır.
İşlem hacmi de tabiî ki önemli bir veridir. IMKB endeksinin bu bahsettiğimiz noktaları yukarı geçerken işlem hacminin yeterince yükselmesi gerekmektedir. Yükselmeyen işlem hacmi çıkışları desteklemez.
Beklentim IMKB’ nin yatay seyrini koruyacağı yönündedir. Sürpriz bir IMF anlaşması ancak endeks de, de sürpriz bir yükselişi destekleyebilir.
Uluslar arası piyasalarda önceki haftalarda yaşanan parite bazlı hareketler biraz ayrıştı gibi duruyor. Daha evvel ABD dolarını yükselmesi hisse senedi endekslerine satış getirdiği halde son hafta bunun aksi yönde davranışlar sergiliyor.
Tabi bundan 2 hafta önce ABD de açıklanan olumlu işsizlik verileri etkili oldu. Bunun yanında geçen hafta Cuma açıklanan olumlu perakende verileri de paritenin ciddi değer kaybetmesine yani ABD odalarını değer kazanmasına sebep oldu.
Ama bunun yanında bütün dünya borsalarının değer kazanmasına da engel olmadı. Burada en önemli etki emtia fiyatların da yaşandı. Altın bu gelişmelerden en olumsuz etkilenene enstrüman oldu. 14.12 günü sabah ons fiyatı 1123 dolara gevşedi.
Altın istikrarsızlık dönemi tasarruf aracı olduğundan, piyasalarda yaşana bu olumlu gelişmeler istikrar vaad edince fiyatları da geri çekişmeye başladı. Bunu normal karşılamak gerekir.
Parite gelişmeleri TL üzerinde etkide bulunur beklentisinde olanları da hayal kırıklığına uğrattı. Son dönem Euro/ Dolar paritesinin 1,50 den 1,46’lara gerilemesi ile TL/ USD paritesinin de aynı oranda yükselmesini bekleyen çevreler bunu göremediler.
Elbette bunda not artırımı önemli etlen oldu. Tekrarlarsak 1,52-54 aralığı TL/ USD de direnç. 1,54 geçilirse ve orda kalınırsa yukarı yeni bir harekete başlayabilir. Ama şu an için değil yukarı aşağı eğilim bile olabilir havası var.