Mehmet BALLI
İSTANBUL GÜNLÜĞÜ
Toplum düzenini, genel ahlakı, sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla çıkarılan Kabahatler Kanunu kapsamına giren idari para cezalarının, Maliye Bakanlığı her yıl olduğu gibi bu yılda yüzde 7.2 oranında artırıldı.
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre, sarhoş olarak başkalarının huzurunu bozan, gürültü çıkaran, mal ve hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden, kaldırımları işgal eden, dilencilik yapan, sigara içilmesi yasak olan yerlerde tütün mamullerini tüketen ve kimlik bildirmeyenlere 69 YTL idari para cezası kesilecek. Yetkili makamlardan ruhsat almaksızın kanuna göre yasak olmayan silahları park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşıyan kişilere de yine 69 YTL ceza verilecek.
Genelgeye göre, hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında kesim yapanlara, hayvan atıklarını sokağa bırakanlara, kullanılmaz hale gelen ev eşyalarını bunların toplanmasına ilişkin belirlenen gün dışında sokağa ya da kamuya ait yerlere bırakanlara da 69 YTL ceza verilecek. Kullanılmaz hale gelen motorlu kara ve deniz nakil araçlarını sokağa veya kamuya ait yerlere bırakan kişilere 353 YTL, evsel atık ve artıkların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişilere 25 YTL idari para cezası, inşaat atık ve artıklarını depolanma alanları dışına atan kişilere 140 ile 4 bin 261 YTL, tüzel kişilere ise 140 ile 7 bin 105 YTL, yemek pişirme ve servis yerlerinde çevre kirliliğine neden olunması halinde işletmelere 708 YTL ile 7 bin 105 YTL arasında ceza kesilecek
Kumar oynayanlar ile kolluk güçlerinin emirlerine aykırı davranan kişilere ise 140 YTL ceza kesileceği belirtilen genelgede, başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan işletmelere bin 420 ile 7 bin 105, kaldırımlara izni olmaksızın inşaat malzemesi yığan kişilere de 140 ile 708 YTL arasında idari para cezası kesilecek. Meydanlara, parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara bez, kağıt ve benzeri afiş ve ilan asan tüzel kişiler ile toplatma yükümlülüğüne aykırı hareket edilen kişilere ise 140 ile 4 bin 261 YTL arasında para cezası uygulanacak.
Bu kanun niye çıkarıldı, tabiî ki günümüz şartlarına göre bir ihtiyaçtan. Anadoludan büyük şehirlere taşınmamızla getirdiğimiz bir takım alışkanlıklarımız şehir kültüründe ızdıraba dönüşmeye başladı. Farkında olarak yada olmayarak işlediğimiz bu kabahatler yaşam kalitemizi düşürmektedir. Yürümekte zorlandığımız sokaklarımızda, dükkanından kaldırımlara taşmasından tutunda, avazı çıktığı kadar bağıran seyyar satıcının gürültüsünden uykularımızın kaçtığı şehrin yorgun Pazar sabahına kadar…
Bu Kabahatlerimizden kurtulmamız gerekmektedir. Şehrin ağır yaşam koşullarında yukarıdaki yasaklanan maddelerin her biri toplumsal kaynaşmamızı törpüleyen bireysel hatalarımızdır. Çoğumuz tarafından hoş görülen bu hareketler aslında farkında olmadan bir başkasının hakkına tecavüz olarak yansımaktadır.
Dolayısıyla daha huzurlu ve mutlu yarınlara erişebilmek için bu kabahatlerimizden kurtulursak biri birimize saygılı davranmanın yolu açılmış olacaktır. Tabiî ki bu saygının akabinde sevgi tomurcuklarıyla donanmış birer toplum fertleri olarak yarınlara taşınacağız.
T.B.M.M bunun kanununu çıkardı, bizde vatandaş olarak takipçisi olalım. Hoşnut olmadığımız rahatsız edici kabahatleri ilgili makamlara şikayet etmede tereddüt etmeyelim. Bu bizim en doğal hakkımızıdır.