Kuşakyol + Raylı Üçgen + Transit Geçiş’

Istanbul’da Ulaşımı Rahatlatmak için 3 Temel Proje yeter..’

Kuşakyol + Raylı Üçgen + Transit Geçiş’

Istanbul ulaşım altyapısının nasıl pamuk ipliğine bağlı olduğunu tekrar yaşıyoruz. Tatil mevsimi, okullar kapalı ancak bir köprü onarımı esasen özürlü ulaşımı toptan kilitliyor.

istanbul-ulasiminda-uc-temel-proje-bilgi-agi-netRutin çözümler yapıladursun. Raylı sistem, toplu taşım, deniz ulaşımı ihya edilsin.  Ancak Istanbul’ un birikimini alacak, akıcılığı sağlayacak 3 Temel Proje nin kaçınılmaz olduğu bilinsin:

1. Araçların Istanbul’u kuşak gibi iki yönde kesintisiz dönebilmesi sağlansın,

2. Metro için Kenti çeviren bir üçgen oluşturulsun,

3. Kent merkezine girmesi gerekmeyen trafik dışarıya alınsın.

Not: Resmi büyük görmek için fare+sağ tık – farklı kaydet.

Proje 1 : ‘Kuşakyol’

Birçok çağdaş şehirde olan bizde yok. Araçlar Kenti dönemiyor. Yollar Gebze den gelip Trakya ya gidiyor. Inşa halindeki Tüpgeçiş Istanbul adayı olarak lanse ettiğim bir projeydi. Sn Dalan da bu konuda çalışmıştı. Proje çok amaçlı bir tüptü, araçlar ve raylı sistemi taşıyordu, Ancak araç geçişi kaldırıldı. Temeli atılırken 10 köprüye bedel dendi. Ertesi gün 3. ve 4 köprü senaryoları  başladı… O halde Araçlar için 2. Tüpgeçiş i yapalım. Harem de denize dayanan E-5 suya batsın Ahırkapı dan çıksın. Kent Tüpgeçiş-Ahırkapı-Sahilyolu-Yenikapı-Yedikule-Topkapı-Haliç-Şişli-Zincirlikuyu-1.Köprü-Altunizade-Sögütlüçeşme-Harem-Tüpgeçiş Kuşakyol u ile çevrilsin. Araçlar Istanbul u iki yönde kesintisiz dönsün. Kuşakyol Istanbul u çember gibi sarsın, akıcılık sağlansın…

Memnuniyetle okuyorumki, zaman ve kaynak israfı bir yana, Hükümet araçlar için Tüpgeçiş i gündeme almış.

Proje 2 : ‘Raylı Üçgen’

Raylı Üçgen (Altın Üçgen) projemin 2 kenarı inşa halinde. Levent-Taksim-Yenikapı Metro ile, Sögütlüçeşme-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı Tüpgeçiş / Marmaray ile bağlanıyor. Proje raylı ulaşımda üçgenin eksik, ancak en önemli kenarını tamamlıyor. Bugün en yoğun seyahat Kadıköy-Levent aksında. Sögütlüçeşme ile Levent’i Boğazın altından ‘Sualtı Yüzer Tünel’le bağlayalım. Böylece Söğütlüçeşme-Yenikapı-Levent metro üçgeni kapansın. Metro kesintisiz ring sefer yapsın, Şehri dönsün, akıcılık sağlansın. ‘Yüzer Tünel’ den araçlarda geçiyor ve Köprülerin yükleri rahatlıyor.

Proje 3 : ‘Pendik-Yeşilköy Yüzergeçiş’

Bugün transit trafik şehrin göbeğine giriyor. Yalnız Anadolu dan gelip Trakya ya geçen ağır vasıtalar değil, Pendik-Avcılar gibi şehrin iki ucu arasında seyahat edenler var. Pendik-Yeşilköy Transit Yüzergeçiş Projesini hazırlamıştım. Günde yaklaşık 100.000 araç Marmara üzerinden ‘bypass’ yapıyor. Ismini ‘5 i bir yerde’ taktım, 5 unsuru birbirine bağlıyor: Atatürk Havalimanı, SG Havalimanı, Olimpiyatköy, Formula 1, ve Adalar. Kurtarma-Servis istasyonu için yalnız Kınalıada nın arkasına uğruyor. Olimpiyatköyü de kurtaracak bir proje. Ayrıca, Raylı Mekik ile iki havalimanı arası 20 dakika. Denizin 25 metre üstüden gidiyor, Boğaz açığında 60 metreye yükseliyor. ITU den Prof Odabaşı başkanlığında bilim ekibi 1 yıl çalıştı. Dünya Boğaz Geçişleri Örgütü 2001 yılında Başyapıt seçti, bilim kitaplarına girdi, yabancı basında yer aldı.

Bu 3 Büyük Proje Istanbul ulaşımını çözer, birikimi alır, akıcılık sağlanır. Mevcut sistemler yedeklenir. Acil durumlarda onarımlarda sorun yaşanmaz. Tamamının maliyeti yaklaşık 6 milyar Dolar. Süre 3 yıl.

Cepten para istemez, Istanbul un dinamikleri bunları yapar geçer:

Yeter ki büyük düşünebilelim, ama bizde eksik olan bu..!!

print

Bir cevap yazın