Prof. Dr. İsmet BALIK
Ordu Üniversitesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi
ÖZET:
Dünya üzerinde kıtaların coğrafi olarak dağılımı incelendiğinde, birbirinden denizlerle ayrılmış, adeta okyanuslarca hapsedilmiş, büyük adalar şeklinde olduğu görülür. Kıtaların birbirinden büyük denizlerle ayrılması, çok çeşitli noktalar arasında doğal ulaşım ağlarının doğmasına sebep olmuştur. Adeta denizler, sınırsız sayıda şeridi olan otobanlar gibi düşünülebilir. Bir bakıma böyle otoban şeritleri sayesinde, dünyada ticari aktivite hiç olamayacağı bir şekilde hızlı, ekonomik ve güvenli olarak gelişmiştir.
Denizlerin insanlık için sadece doğal halinin hayati derecede önemine ilave olarak dünya ekonomisinin, kültürünün, ticaret ve sanayisinin vazgeçilmezi konumundadır. Zira karayolunun bir çok açıdan yetersiz kaldığı durumlarda, büyük tonajlı taşıma ve lojistik faaliyetleri denizlerde ve deniz kenarlarındaki deniz limanlarda yürütülmektedir. Bu faaliyetlerin en verimli olarak sürdürülebilmesi, denize kıyısı olan kentlerde kurulacak limanların iklimsel, coğrafi, ekonomik ve kültürel açıdan etkileri de dikkate alınarak yerinin belirlenmesi, ülke ekonomileri ve kültürel yapıları açısından stratejik derecede önemlidir.
Çalışmamızda, limanlar, limanların genel özellikleri ile, optimum liman yeri seçimi açısından önemli olan hususları ele alacağız. Çalışmanın tüm ilgililere fayda sağlamasını dileriz.
Anahtar Kelimeler: denizcilik, liman, liman yeri seçimi, limanlar
Makalenin tamamını okumak için TIKLAYINIZ!