Eğik el yazısı sıkıntısını çeken öğretmen öğrenci ve velilerin bir diğer görüşler ise şöyle sıralanıyor;
* Biz 1. sınıfta “tümden gelim” metoduyla ve düz yazıyla başladık ve çok da güzel oldu. 2. sınıfa gelindiğinde bundan sonra bitişik eğik yazıyla çalışacağız (yazacağız)günlük hayatta, her yerde, her zaman dememize karşın, yinede yazıyı düzeltemedik. Elbette güzel yazanlar var. İşin gerçeği 32 kişilik sınıfta 5-6 kişi çok güzel yazıyor. Ya diğerlerine gelince yazdıklarını bir başkasının okuması zor (bu öğrencilerin dakikada hazırlıksız okuma hızları 80-190 arası).
* Eğik yazıda çabukluğu sağlaması ,estetik açıdan görünüşü gibi olumlu yönleri yanında öğretim deki zorluğu açısında acaba mutlaka gerekli mi diye pedagojik açıdan tekrar değerlendirilmeli mi diye soruyorlar..
* Aslolan bilgidir. Bilgi de öyle el yazısıyla falan elde edilmiyor. Bilimsel hedeflere ulaşabilmek için çocukların bol bol okuması gerekiyor bunun için de zorunlu okuma saatleri olması gerekir. Okuma zevki olmayanın yazısı istediği kadar güzel olsun ne yazar? El yazısı öğrenecek diye çocukları okuldan okumaktan bıktıracağız.
* Kolay olan her zaman kullanışlı olandır.
* İlköğretimde bitişik eğik el yazısını yazarken zorlanıyorlar… Halbuki günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde yazı yazmayı bile dijital ortamlarda yapıyoruz… Daha ilerisini düşünecek olursak kalem kağıt slıp bir şeyler yazma ( karalama dahi olsa ) gittikçe azalacaktır, bir düşünün bizler günde kaç kez kağıda, kaç kez de bir dijital bir şeye yazı yazıyoruz?? …
* İlköğretim birinci kademede eğik yazı kullanan öğrenciler 2 .kademeye geçince düz yazıya başlıyor ve gözlemlerin öğrenciler düz yazıyı daha çok tercih ediyor. Birde bu konuda ikilik var 1. kademe eğik yazı kullanıyor ama 2. kademede böyle bir uygulama yok eğik yazı öğrenen öğrenci 2. kademeye gelince arada kalıyor acaba hangisiyle yazayım diye. Sorun buradan kaynaklanıyor gibi. Bu iş yapılacaksa 2. kademede de zorunlu olmalı diye düşünüyorum.
* Çocukları yazarken zorlandığı yetmiyormuş gibi birde 9 kitap ve daha bir çok defter kalem vb. malzemeleri o ufacık cüsseleri ile her gün getir götür, onları taşıyamıyorlar. Omurgaları iki büklüm yokuş tırmanmıyorlar mı?…
* Çocuklar okulda bitişik eğik yazı görüp onun dışındaki bütün mekanlarda normal yazıyla karşılaşıyorlar. Bu bir çelişkidir. Hayatın tüm alanlarında düz yazı var..
* El yazısına, bitişik eğik yazı=biz okulda iken buna el yazısı deniyordu ve hatta güzel yazı defterimiz vardı müzik defteri tadında çizgili çizgili güzeldir hoştur. Ama anlaşılması ve uygulanması zor olduğu için uygun olmadığını düşünüyorum.
* Sadece okullarda değil mi? Tabelalarda var mı? Televizyonda var mı? Gazetelerde var mı? Fikir güzel ama elyazısı sadece okullarda var başka hiçbir yerde yok yok yok…
* Herşey bir yana…Çocuklar el yazısı yazıyor, ama ders kitapları bile normal yazı.
* El yazısının belki de bilmediğimiz çok gerekli ve faydalı yanları vardır! Ancak şu anda bulunulan aşamada vatandaş olarak görüşüm, pratikte yol açtığı zorluklar nedeniyle, ilköğretimde el yazısı mecburiyetinin olmaması gerektiği yönündedir.
Bende şunu söylemek istiyorum ki, ilköğretim 4 e giden çocuğuma verdiğim gazeteyi kekeleyerek okuyor.. Herhangi bir düz yazılı dergiyi verdiğimde yine okuma hızının düşük olduğunu görüyorum. Hâlbuki o yaşta biz ve yine aynı sınıfta okurken abisi de dakikada 80 in üzeride okuyordu. Gel görki eğik el yazısı yazan bu çocuk dakikada 50 kelimeyi geçemiyor.
Sonuç olarak, eğik el yazısı ile yazan, ama düz yazı ile okuyan, Velinin okuyamadığı, yardımlaşamadığı için anlaşamadığı bir nesil mi yetiştiriyoruz acaba?…