2 Ekim Cuma günü Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde küresel düzeyde çok önemli bir toplantı yapıldı.
Konu: Kriz, Dünya Ekonomisinin Yeniden Yapılanması ve Türkiye idi.
Konuşmacılar; Prof. Korkut Boratav, Oktar Türel, Yakup Kepenek, Hasan Ersel, Yılmaz Akyüz, Lance Taylor, Fikret Şenses, Robert Wade, Kamil Yılmaz
Bu toplantıda küresel krizin nedenleri, sonuçları, aşmak için öneriler, kamusal önlemler, kapitalizm ve geleceği gibi bir çok temel mesele derinliğine ele alınıp incelendi.
Konuşmalarda Keynezyen önlemler üzerinde çokca duruldu.
Ekonomi esasında tüketim ve üretim dengesi üzerinde durmaktadır. Özellikle yabancı iktisatçılar sunuşlarında bölüşüm üzerinde çok durdular. Dünya genelinde gelir dağılımının son 20 yılda daha da bozulduğu, finanasal spekülatif kazançların çok büyük boyutlara ulaştığı, üretime ve reel ekonomiye dayanmayan mali araçların dünyayı büyük bir bunalıma ittiği söylendi, tartışıldı.
Bence de bu saptamalar doğru. Yerinde. Her kriz son tahlilde bir gelir dağılımı, bir sınıflar uyumsuzluğu sorunudur.
Daha somutu, reel ücretlerle emek verimliliği arasındaki makasın açılması ve bunu daha adil yapabilme çabalarıdır..
Gelişmiş Yedi ülke(G-7) artık dünyayı yönlendiremeyecek. Gelişmiş Yirmi Ülke(G-20) öne çıkmakta. Çin, Hindistan, Türkiye’de bu yapılanmanın içinde olacak.
Biz burada kenar süsü olamayız. Coğrafyamızla,Doğal kaynaklarımızla, gelişen ihracat ve girişimciliğimizle,hepsinden önemlisi teknolojiye dayalı verimliliğimizle önlerde olabilmeliyiz..
Bunun altyapısını kurabilecek potansiyelimiz var.
ODTÜ toplantısı, konuşan değerli iktisatçılarımız, katılım ve gençlik bunu kanıtlıyor.
Yeter ki, ülke kaynaklı düşünen ve çalışan uzmanlarımızın sesine-sözüne kulak verilsin..
Yeter ki, başka açılımların yanısıra esas teknoloji ve üretkenlik açılımını da gündeme getirelim..
IMF ve Dünya Bankası ve İstanbul Toplantılarının çok yazılıp konuşulacağı bu günlerde ODTÜ gerçekten yine bir öncülük yaptı ve küresel krizi tüm boyutlarıyla inceledi.
Kapitalizmde yapılacak düzenlemeler de konuşuldu. Ancak bence Kapitalizm şeytandır. Şeytanı düzenleyemezsiniz. Gelecek yazım bu konuda olacak..
Konuları, sonuçları ve tartışmaları siz değerli yazar-okur arkadaşlarımızla paylaşmaya devam edeceğim..