Her şeyin fiyatı artıyor yine. Olumlu hava dünyaya yayılıyor. Türkiye de bundan nasibini alıyor.
Pazartesi ye önce Uzakdoğu ve sonrasında Avrupa borsalarının atakları ile alıcılı başladı piyasalar. Özellikle emtia fiyatlarında artış eğilimin sabah saatlerinde süreceği izlenimler borsalara ilave alışlar getirdi. Avrupa % 3-4 ABD borsaları da % 2.5 civarlarında primli seyrediyor.
Kısa vade de yeni zirveler denemeye aday olan dünya borsalarını Türkiye de takip ediyor. Türkiye için sorunlu bölge IMKB 100 endeksi için 35800 bu seviye yeterince işlem hacmi ile geçilebilirse hızlıca endekse 37,000 – 39,000 aralığına tırmanabilir.
Bu sayede yeni bir çıkış trendi’nin başlangıcını yakalamış oluruz. Türkiye için tek handikap IMF konusunda somut bir gelişmenin henüz olmamış olması. Bu konuda yaşanacak olumlu ve olumsu gelişme piyasaların hangi yönde ne kadar şiddet de yol alacağını da bize gösterecektir.
Mesela yurtdışı piyasalar yükselirken IMF den olumsuz bir haber gelmesi sadece çıkışı yavaşlatacaktır. Ama piyasaları düşerken herkesten daha çok düşüşe geçeceği kesindir.
Dolar para biriminin dünyada değer kaybetmesi dünya para piyasalarında paranın dengesini gelişmekte olan ülkeler lehine değiştirmektedir. Fon akışları ABD dolarından kaçmakta ve diğer enstrümanlara yönelmektedir. Bu durumda gelişmekte olan piyasalar ve emtia piyasalarında çıkışlar devam edebilir.
Özellikle CARRY Trade denen taşıma suyla işlem yapma modeli şu dönem daha da cazip olması beklenebilir. Yani faizlerin sıfıra yakın olduğu dolar piyasadan borçlanıp faizlerin daha yüksek olduğu piyasalara ve para birimlerine giriş yapılması, emtia ve benzeri yatırım araçlarına yönelmesi bu şekilde bir etki oluşturmaktadır.
ABD piyasaları hafta sonu yazımda belirttiğim gibi 8500 kırıyor olması ile birlikte 8600 seviyelerini zorlayacaktır Bu durum devam ederse 8600 kırıldıktan sonra Dow Jones Endeksi 8900 seviyelerine hızlıca tırmanabilir.
01.06.2009 Pazartesi akşam 17:30 civarlarında 8700 ler de seyreden Dow Jones kapanıştaki hali bize bu konuda ip ucu verecektir.
Kurlarda bir süre daha statik durum devam edecek. Döviz alma konusunda kararlı bir alıcı yok. Zaten Bankaların sendikasyonları başarılı. Onların ihtiyacı olan döviz borçlanmanın çevrilmesi ile karşılanıyor. Onun dışında dünyada yaşan dolardan kaçıştan dolayı Türkiye de dövize yönelme durumu oluşturmuyor. Parite 1,42 leri test etti. Bu seviyeler yılın en yüksek seviyeleri. Sonbahara kadar bu durumun devam etmesini bekleyebiliriz.
Brent Petrol fiyatları 68 dolar seviyelerinde. Kısa vadede 80 dolarları görmesi gerektiğini bizzat petrol bakanları ve üretici petrol ülkelerini liderleri telaffuz ediyor.
Biz hiç petrol fiyatların düşük olmasından yararlanamadık, şimdide çıkmasından mağdur olacağız galiba?