Otonom Sinir Sistemi ve Otojenik Eğitimin etkileri

Otonom (Vegatatif) Sinir Sistemi ve Otojenik Eğitimin etkileri

Bedenimizdeki sinir sistemlerinden biri olan Otonom (Vegetativ) Sinir Sistemi, bizim bilgimiz ve arzumuz dışında, bedenin taleplerine göre çalışan, nefes alıp vermeyi, kan dolaşımını, metabolizmayı, beden ısısını ve bedenin su ihtiyacını düzenleyen bir sistemdir.

Ağır bir iş ile uğraşırken, konsantrasyonun daha yoğun olması gereken işleri yaparken ve gergin ortamlarda Otonom Sinir Sisteminin, Sempatik (sympathikus) Sinir Sistemi tarafından yönetilen kısmın payı artar, bu nedenle de gerilip strese gireriz. Buna karşılık olarak ta sakinken, dinlenirken, herhangi bir tedavi sürecinde, hazım ederken ve dışkılama durumlarında, Otonom Sinir Sisteminin Parasempatik (parasympathikus) Sinir Sistemi tarafından yönetilen kısmın payı artar, bu nedenle de kendimizi daha rahat ve relaks hissederiz.

Otojenik Eğitim esnasında bedenimizde neler olmaktadır?

Otojenik Eğitimin yardımı ile, önce Otonom Sinir Sisteminin istem dışı oluşan akışı üzerinde bir tür baraj kurularak, sistem etkimiz altına alınır. Öyle ki; Ağırlık, sıcaklık ve sakinlik gibi kelimeler içeren “kollar ve bacaklar çok ağır, kollar ve bacaklar çok sıcak, ben çok sakinin” gibi yönlendirici cümleler yardımı ile Otonom Sinir Sistemi etkilenir ve Parasempatik Sinir Sisteminin, Otonom Sinir Sistemi üzerindeki hakimiyetinin artması, böylelikle de bedenin gevşemesi sağlanır. Bunun sonucunda da gözbebeklerin ufaldığı, kan basıncının düştüğü, nefesin yavaşladığı, tükürük bezlerinin hızlı çalıştığı ve kasların gevşediği gözlenir.

Genel bir bakışta Sempatik ve Parasempatik Sistem

Organlar Sempatik Sistem (Gerginleştiren) Parasempatik Sistem (Sakinleştiren)
Kalp Kalp atışı artar, Kalp koroner damarlarında ki güç artar ve genişlerler Kalp atışı yavaşlar, Kalp koroner damarları daralır
 Çalışan kaslardaki kan damarları Genişler Daralır
 Kan damarları  Genişler Daralır (gevşer)
Kan basıncı Kalbin hızlı atması ve kan damarlarının genişlemesi nedeni ile, tansiyon yükselir. Kalbin yavaş atması ve kan damarlarının daralması nedeni ile tansiyon düşer.
Kanın pıhtılaşma kabiliyeti Muhtemel yaralanmalarda yaraları kapatabilmek için yükselir Azalır bu nedenlerde, incelir
Metabolizmanın çalışması Enerjinin çok tüketilmesinden dolayı yükselir Enerjinin az tüketilmesinden dolayı azalır
 Bronşlar (Akciğerler) Genişler Daralır, salgı (balgam) üretir
Karın/Bağırsaklar Hazım sistemlerin çalısmasını engeller. Hazma yardımcı olan sıvıların üretimi engelenir. Kas sistemi gerilir, damarlar daralır ve dışarı cıkma zorlanır (kabızlık) Hazım sistemlerin çalısması rahatlar. Hazma yardımcı olan sıvıların üretimini artar. Kas sistemi gevşer, damarlar genişler ve dışarı çıkma rahat olur
 Pankreas İnsulin üretimi azalır İnsulin üretimi artar
 Ter bezi Az ve yapışkan bir ter Çok ve daha ince/akıcı ter
Tükrük bezi Salya üretimi azalır (ağdalı salya) Salya üretimi artar (ince/akıcı salya)
İdrar kesesi İdrar kesesini sıkıştırmada zorluk(idrar tutma hali) İdrar kesesini sıkıştırma kolaylık(idrar boşaltma hali)
Cinsel organlar Cinsel organla da kan dolaşımı azalır (damarların daralması), Boşalma Salgılanma desteklenir, Cinsel organla da kan dolaşımını teşvik eder (Damarların genişlemesi), sertleşme
Göz Göz bebekleri büyür,Göz farı genişler Göz bebekleri küçülür,Göz farı genişler
 Gözyaşı kesesi az salgılanır çok salgılanır
 Beyin Şuur aydınlığı Şuur azalması
print

Bir cevap yazın