Piyasalar Olumlu Ama Sıkışık Halini Sürdürüyor

Hafta içinde entresan birkaç gelişme oldu. JP Morgan IMF anlaşması olur dedi, Kredi derecelendirme kurumu Moody’s Türkiye “Mali istikrar programı” açıklarsa ve harcamalarına dikkat ederse” notu yükselebilir dedi ardından yabancı uzmanlar IMF anlaşması olmazsa da olur dedi. Demek ki uluslar arası kamuoyu ve finans çevresi Türkiye IMF anlaşması yapsa da yapmazsa da kendi istikrar programı ile yoluna devam edebilir, bizde destek oluruz havasındalar. Kısa vadede bozulmuş olan finansal göstergeler geçen hafta gelen bu haberlerle birden düzeltme eğilimine girdiler. Bankalara gelen satışlar bu haberler birlikte alıma döndüler. Endeks 45.000 altında işlem görürken birde 46500 üstüne kendini attı. Elbette hafta içinde yaşanan satışların da bir tepkisi olarak düzeltme yapan IMKB 100 endeksi bu haberinde etkisi ile kalıcı bir çıkış yaşarsa önümüzdeki günlerde alımlar devam edebilir.

Yurtdışı gelişmeler;

Hafta sonu Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, ABD’nin kredi krizi ve Lehman Brothers iflasından sonra bankacılık sisteminin asıl problemlerini çözemediğini söyledi. “ABD’de ve diğer birçok ülkede batmak için çok büyük bankalar daha da büyüdü. Problemler krizden önce 2007’dekinden daha kötü.” dedi. Stiglitz, ekonominin zayıflamaya devam ettiğini, ABD’nin büyüyeceğini fakat bunun nüfustaki artışı karşılayamayacağını belirtti ve çalışanların geliri olmaması durumunda ABD’nin dünya ekonomisinin ihtiyaç duyduğu talebi nasıl artıracağını görmenin çok zor olduğunu ekledi.

Bu arada ABD’de federal hükümet bütçesi Ağustos ayında da açık verdi. Hükümetin resesyondan çıkmak için yaptığı harcamaların etkisi ile bütçe Ağustos ayında 111.40 milyar dolar açık verdi. 2009 mali yılının 11 ayında bütçe açığı 1 trilyon 378 milyar dolara ulaştı. Beyaz Saray, mali yılın tamamı için 1 trilyon 580 milyar dolar açık öngörüyor. 2009 mali yılı 30 Eylül’de sona erecek. 2008 mali yılında aık 454.8 milyar dolar olmuştu. Bu arada hafta sonu ABD banka el koymaları devam etti. 3 Tane daha bankaya el konuldu.

Bunların yanında ekonomistler Toparlanma bekliyor;

Wall Street Journal’ın yaptığı ankette ekonomistler hükümete finansal kriz ile mücadele konusunda güçlü notlar verirken, ekonominin gelecek 12 ayda istihdam yaratmaya başlayacağını öngördü. Bununla birlikte ekonomistler, işsizlik oranının gelecek yıla kadar tepe yapmayacağına da dikkat çektiler.

Haftaya Gevşek başladık;

Haftaya Asya da yaşanan düşüşlerle ve Avrupa ya yansıyan gevşemelerle başladık. Emtia fiyatlarında yaşanan düşüşler borsaları da biraz aşağı çekmiş durumdalar. Piyasalarda doğrudan etkisi olan petrol fiyatlarının düşmesi de olumsuz bir hava oluşturuyor. Yurt dışında Haftanın en önemli verisi ABD de SALI günü açıklanacak olan perakende satışlar verisi ile Çarşamba günü açıklanacak olan TUFE ve UFE verileridir.  Buralardan gelecek sonuçlara göre piyasalar kendilerine yön verebilir.

Cuma günü DOW Jones endeksi 9650 seviyesine kadar yükseldiği halde seans sonu kar realizasyonları ile gelen satışlarla ancak 9600 puanın biraz üstünde kapadı. 9600altında işlem görmesi halinde bu hafta 9550 ve 9500 destek seviyeleri önemli olacaktır.

Almanya 5600 seviyesinin üstünde Cuma kapanışından sonra haftaya düşüş eğilimi ile başladı 5600 altında 5500 destek seviyesi öneli olarak karşımızda duruyor. DAX endeksi ABD DOW JONES endeksine göre daha iyi gözükmekle beraber 5600 üstünde kalması gerekmektedir.

Yurt içi daha sıkışık ama önceki haftaya göre daha olumlu olmasını bekliyorum;

IMKB 100 endeksi 46.000 destek seviyesinde kalamazsa 45500 seviyesine çekilebilir. 45000-45500 seviyelerinin altına inmediği sürece trend bozulması iç piyasada yaşanmayacak gibi duruyor. Bu arada endeks elbette yukarı denemelerde bulunacaktır. Bu açıdan dirençler de 47.000 -47500 – 48000 seviyelerinde dikkat çekiyor. Hisse bazında daha çok sanayi ve telekomünikasyon hisseleri dikkat çekiyor.

Ayrıca IMKB ile ilgili dikkat çeken şu veriler bulunmakta, kararlar için bunları da göz önünde bulundurmakta fayda var.

* Moody’s Türkiye daralma beklentisini %5.5 olarak revize etti

* Otomotiv’e destek 30 Eylül sonrası hurda indirimi ile devam edebilir

* Merkez Bankası’ndan 50 baz puan faiz indirimi bekleniyor

print

Bir cevap yazın