Piyasalarda Tedirginlik İhtimaline Dikkat!

Bono faizleri tedirginliği Döviz ve hisse senetlerini olumsuz etkiliyor.

08 Haziran haftasına ABD piyasalarında ABD hazine tahvillerinin faizlerinin yükseliyor haberleri ile başladık. Bu haber diğer ülke faizlerinin yükselmesine ve hisse senedi piyasası fiyatlarının düşmesine sebep oluyor. Pazartesi sabah Asya borsaları düşük seyretti, Avrupa da % 1.5 civarlarında düşüşlerle başladı.

Kısa vade de hala piyasalar gevşese de tamamen düşüş sinyali henüz vermemektedir. Ama Doğu Avrupa, Litvanya ve diğer gelişmekte olan piyasalar da yaşanabilecek durumlar ile ABD tahvillerinin seyri bu durumu değiştirebilir.

ABD Dow Jones Endeksi Cuma gece 8900’leri test ettikten sonra 8765 den kapatması da pek olumlu algılanmadı. Endeksin Vadelisi pazartesi sabah 8650 civarında idi.

Euro/ Dolar paritesi hafta içinde1,42 seviyelerini zorlarken bahsettiğimiz geri çekilme 1,38’lere kadar olur yorumu bir çırpıda gerçekleşti. Hedeflere hızlı giden indikatörler-verileri o hedefleri de geçebilir düşüncesi ile paritenin 1,38’in altına sarkabileceğini algısı oluşturuyor. Parite % 3-4 daha gevşer yani dolar % 3-4 daha değer kazanabilir. Zaten çok hızlı bir hareket olmuştu. Tahvil faizlerinin yükselme eğilimine girmiş olması bunu destekleyecektir.

İMKB bu gelişmeler ışığında yön belirlemeye çalışıyor. Ekonomi yönetimi yavaş, yavaş kendini komu oyu önünde göstermeye başladı. Uygulamalar ve yeni teşvik paketi umut vaat ediyor. Kısa vadede durumda çok radikal bir değişiklik beklenmese de durumlar normalleşme eğiliminde devam edecek gibi duruyor. Kısa vade de hisse senedi piyasası bankalar üzerinde var olan satış baskısı nedeni ile satıcılı olarak seyrini sürdürüyor. Finans hisseleri özellikle geçen hafta yaşana bono faizlerindeki yükselişlerin etkisi ile düşme eğilimini koruyor. Bunun için daha dikkatli olmakta fayda var.

Endeks özellikle 35800 seviyeleri kıramadı ve kısa vadede 33800 – 33500 seviyelerine çekilmiş oldu. Bu seviyede eğer tekrar yükselecekse bunun sinyalini bize vermesi lazım. Yurt dışındaki olumsuz hava devam ederse geri çekilme sürebilir. Buda hisse senedi endeksinin 32500- 31000 hatta 30.000 seviyelerine geri gelmesine sebep olabilir. TL değer kaybetmesi tabiî ki faiz oranları ile ilgili olarak yaşanabilecek bir durum. Kısa vadede yaşanacak bir olumsuz gelişme Doları/ tl kurunu 1,59- 1,61 seviyesine çekebilir. Parite etkisini de dikkat almakta fayda var.

IMF anlaşması hakkında herhangi bir açıklama gelmemiş olması, siyasi gerginlikler bu durumu destekler gibi görünüyor. Dolar güçlü görünüyor.

Genel olarak durgun bir dönem içindeyiz. Teknik göstergelerin piyasalar için, “çok primli biraz düzeltme yapması lazım” havası aslında bu anlattığımız bahaneleri destekliyor. Belki 1 ay önce bu haberler olsa endeksler ve pariteler bu şekilde etkilenmezdi. Piyasa gereken düzeltmeyi yapmak için bu verileri kullanacaktır. Piyasalar düşüş eğilimine girince de bu sefer olumlu haberler etkin olmayacaktır. Çok oynak piyasalar net bir karar almamızı olumsuz etkiliyor. Oynaklığın arttığı yerde sağlıklı kara vermekte zor oluyor.

Önümüzdeki Yaz hem durgun hem de stresli geçme ihtimaline karşı temkinli olmakta fayda var.

print

Bir cevap yazın