Sanal Dünya Yalan Dünya mı? Gerçek Dünya mı?

Sanal Dünya – Yalan Dünya mı? Gerçek Dünya mı?

Ercan TURGUT

Sanal dünya hepimizin de yakından bildiği gibi internet ortamının ta kendisidir. Konuya iki açıdan bakmakta fayda vardır. Sanal dünyanın yarar ve zararları.

İnternet çağımızın vazgeçilmez bir gereksinimi olmuştur. Her türlü bilgiye ve belgeye ulaşmamızı sağlayan yaşamımızı kolaylaştıran en önemli buluşlardan birisidir. Birçok ev ve işyerlerinde kullanılır olmuştur. Ülkeler internet için çok büyük yatırımlar yapmıştır.

Sanal kelimesi ile ilk kez lise fizik derslerinde tanışmıştık. Aynalar ve merceklerdeki gerçek olmayan, yani bir perdeye yansıtılamayan görüntüleri, görünen ama olmayan şeyleri tanımlamak için kullanıldığını kafalarımız biraz da karışarak öğrenmiştik. Sanal: olmayan, yapay, bir tür yanılsama olarak tanımlanabilmektedir.

Görülen o ki, sanal kelimesi ile ilgili kafa karışıklığı günümüzde de devam ediyor. Sanal kelimesi Internet’in göbek adı olagelmiştir. Sanal kelimesiyle birlikte dilimize giren kelimelere bir bakalım. Sanal ortam,  sanal âlem, sanal market, sanal kütüphane, sanal alışveriş, sanal bankacılık, sanal arkadaşlık, sanal dershane, sanal üniversite, sanal casus, sanal aşk, sanal bellek, sanal şu, sanal bu vs. Hepsi sanki gerçekte olmayan, hayali, yanılsama ürünü şeyleri temsil ediyor. Oysa Internet ve Internet’te yaptıklarımızın birçoğu gerçek. Örneğin mağazalardan birkaç dakika içinde sipariş ettiğiniz ihtiyaçlarınızı, bazı gerçek mağaza veya ambarlarda bazı gerçek insanlar hazırlıyor, gerçek ulaşım araçları ile size ulaştırıyorlar. Sizin de gerçek para ya da eşdeğerleri ile ödeme yapmanızı bekliyorlar. İhtiyacınız gerçekten karşılanıyor. İnsanların zamanı parayla satın aldığı günümüzde belki faydaları bu şekilde saymakla bitmez.

 Ancak gelişmekte olan toplumlarda sanal alem gerçekten takip edilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Hele genç nüfusu fazla olan bizim gibi bir ülkede daha dikkatli olmak gerekir. Sanal alemin kullanım amacı fayda sağlamaksa bunun dışına çıkılmamalıdır. Çeşitli arkadaşlık ve chat sitelerine dikkatle yaklaşılmalıdır. Anne ve babalar özellikle gelişme çağındaki çocuklarının interneti ne amaçla kullandıklarını sıklıkla kontrol etmelidirler. Çocuğun gerçek hayattan kopmasına müsaade edilmemelidir. Odasına girip internetini açan gelişme çağındaki bir çocuk uzun süre odasında kalıyorsa yavaş yavaş gerçek hayattan kopmalar başlayabilir. Çocuklarda kişilik bozuklukları ve gerçek hayatın nelerden ibaret olduğunu göremeyecek kadar zavallılaşmalar görülebilir. Sanal alem kronik bir hastalık ve tutku haline gelmişse bundan biran önce uzaklaşılmalıdır. Ailelere bu bağlamda çok iş düşmektedir. Sanal alemi kullanan elinde bir silah olduğunun farkında olmalı, silahın yönünü ve amacını iyi ayarlamalıdır. Hedefi doğru yöne çevirmesek namlu bize dönebilir.

Yine yetişkin insanlar için de dikkate alınması gereken birçok konu vardır ki bunlardan en önemlisi casus yazılım programlarıdır. Bu ve muadili programlar vasıtasıyla bilgisayarınıza gönderilen bir virüs aracığıyla bilgisayardaki anlık yazışmalarınız, kişisel bilgileriniz, internet bankacığı kullanıyorsanız banka hesaplarınız vs. anında başkalarının eline geçebilir. Unutulmaması gereken nokta her türlü online dolandırıcılık, sahtekarlık ve virüslere karşı en büyük korunma aracı, bu konuda bilgili ve bilinçli olmaktır. Bunu aklımızın bir kenarında bulundurmalıyız. 

Tabiki bu anlamda Devletimize de çok büyük işler düşmektedir. Bu bağlamda çok uzun olacak ama aşağıda devletimizin bu anlamdaki katkılarının neler olduğuna bir göz atmakta fayda olduğunu düşünmekteyim.

İnternet Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler; İçişleri Bakanlığınca, başta çocuklar ve gençler üzerinde zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla bilinçli internet kullanımı için rehber niteliğinde bir kitap da hazırlanmıştır. Kitapta, internetin neden olduğu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için devlete ve ailelere düşen görevler tek tek sıralanmış. Ayrıntılar için İçişleri Bakanlığının web sitesinden bu kitaba bakılabilir.

Unutmayalımki internette sörf yaparken gerçek dünyada bol güneşli ve bol oksijenli, gözlerimizi ve ruhumuzu dinlendiren masmavi deniz ve yemyeşil bir doğa dururken sanal dünyamız ise basit bir bilgisayar ve dar bir odaya hapsedilmiş hayattan ibarettir. 

 

 Not: Bu yazımda faydalı gördüğüm bilgilerin bir kısmı internetten derlenmiştir.

print

Bir cevap yazın