Sayılarda Gizem Yoktur Ama

Sayılarda gizem yoktur ama gizemde sayılar vardır.

Sayılar üzerine bir çok yazı kitap yazılmıştır.

Sayılar ve harfler sadece birer elbisedir, kılıftır.

Esas önemli olan o sayıların işaret ettiği anlamlardır.

Bilgi gizleme yöntemleri olarak değişik formüller tarih boyunca keşfedilmiş ve uygulanmıştır.

Anahtarı yolda bulmuşsunuz fakat kapıyı bulamamışsınız ne fayda.Ama kapı önünde anahtarsız bekleşmek de pek yararlı değil. Akıllı kişi doğru anahtarla doğru kapı önüne gelebilmelidir. 

Gizem kapısının bir yazısı veya rakamı olabilir. Sayılarda keramet aramak doğru değildir. Sayılarda güç aramak da doğru değildir. Örneğin 4+10+8+5+13: 40 diye bir toplama işlemi size neyi hatırlatıyor ? Bazıları buna basit bir toplama işlemi de diyebilir. Veya günde beş vakit namaz rekatları toplamı diyen de çıkabilir. Bir internet site şifresi diyen de çıkabilir veya bir adamın beş çocuğunun yaşları toplamı diyen de çıkabilir. 

Sayıların gizemi yoktur fakat gizemin sayıları vardır.

Örülen bir kazağın ilmik sayıları önemlidir ama o kazaktan daha önemli değildir.

Ebced türünde değişik şifrelemeler çoğaltılabilir. Tat kovan sayılarında değil kovanın sakladığı baldadır. Bal arıları kovanların sayılarıyla ömür tüketmezler kovan içindeki bal ile ilgilenirler. 

Dünyamızın güneş etrafında 365 günde bir tur atması 365 sayısına bir güç vermez. Dünyamızın kendi etrafında 24 saatte bir tur atması da 24 sayısına bir güç vermez. Sayılar sadece ölçüleri gösterirler.

Bir binanın mimari hesaplarında veya bir helikopterin yapım hesaplarında binlerce sayı kullanılır. Ama o binayı da helikopteri de sayılar ayakta tutmaz veya uçurmaz. Sayılar sistemin ölçülerini belirten işaretler ve ölçülerdir. 

Sevgiyi,merhameti,vefayı,sadakati,hüznü asla sayılarla ifade edemezsiniz.

Peki bu uğurlu sayılar veya uğursuz sayılar inancı nerden çıkıyor ?

Böyle bir şeye inanmak doğru mudur ?

Ben doğru bulmuyorum böyle bir inancı.

Hayatımızda aklımıza gelen bir çok şeyin sayısını bir kağıda yazın. Doğum tarihinizden başlayarak, okul numaralarınızı, taşındığınız ev veya sokak numaralarını, arabalarınızın plaka numaralarını, telefon numaralarınızı  her ne kadar sayı varsa yazın. Göreceksiniz ki, her sayıdan olacaktır. Bunlardan bazılarını cımbızla çekip çıkarıp aralarında gizemli ilişkiler icat etmek bence hokkabazlık olur. 

Bu hokkabazlık şuna benzer. Yazılmış bir mektubun cümleleri içinden cımbızla kelimeleri çekip çıkarıp mektuptaki mesajın anlamının çarpıtılmasına benzer. Ebced hesaplarında da bu hokkabazlıklar yapılıyor. Ordan alıp buraya veriyor şuna çarpıp bunla topluyor ve sayılar arasında bağlantılar oluşturup kafaları bulandırıyor. 

Sayılarda lütfen gizem aramayalım. Gizem bir denize benzer. Dalgalarının sayıları olabilir ama bu sayılar denizi ifade etmezler. Sayılar arasında boğulup kalmayalım sonra denizden inci çıkarmayı veya balık tutmayı ihmal etmiş oluruz. Sayılar da karın doyurmuyor biliyorsunuz.

18 Ekim 2009 Pazar

UĞUR ÖZALTIN

print

Bir cevap yazın