GİK ve Başkanlık Divanı’na yakın kaynaklar kasanın bomboş olduğunu, maaşların verilemediğini söylüyor. 15 ayda gelirlerle birlikte kaynakların nereye gittiğinin şeffaf hesabının verilmesi Genel Başkan’ın görevidir. 22 Temmuz seçimlerinin ardından partinin başına geçen Süleyman Soylu’nun Türkiye’yi adım adım dolaşması da partiyi ayağa kaldırmaya yetmedi.Kırsalda başarılı sonuçlar alınmasına karşın özellikle büyük şehirlerdeki sonuçlar, DP’de hayal kırıklığına yol açtı. Soylu, Yalova, Aydın, Bursa, Muğla, Ardahan ve Mardin’de seçimi kazanmayı bekliyordu. İlk sonuçlara göre; DP 34 ilçe ile 52 beldede seçimleri kazandı. İl bazında ise Yalova ile yetinmek zorunda kaldı.DP’nin umudu, daha önce iktidar partisinden seçilen ancak daha sonra kendilerine katılan belediye başkanlarıydı. Bu durumda olan illerden Bursa ve Aydın’da belediye başkanlığını kazanamadı. Geçen dönem Bursa belediye başkanı seçilen Hikmet Şahin, yüzde 5’te kaldı.
1946 yılında çok partili hayata geçilmesinin ardından defalarca tek başına iktidar olan “Kırat” geleneğini önümüzdeki dönemde zorlu günler bekliyor. 1954 yılında Türk siyasi tarihinde bir partinin aldığı en yüksek oy olan yüzde 57’yi bulan DP’nin erimeye başlaması, merkez sağın kan kaybetmesiyle paralellik gösteriyor. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatının ardından Süleyman Demirel’in Köşk’e çıkmasıyla birlikte partinin başına geçen Tansu Çiller, her seçimde bir öncekinden daha düşük oy aldı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde ise parti ilk kez, 9,7 ile barajın altında kalarak Meclis’e giremedi. Seçimin ardından Çiller istifa ederken partinin başına Mehmet Ağar geldi. Ağar, merkez sağda birlik için Anavatan Partisi ile birleşme çalışmaları yaptı. Bu amaçla DYP olan partinin ismini, DP olarak değiştirdi. Ancak birleşme hüsranla sonuçlandı. Bunun ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DP’nin Meclis’i boykot etmesi, partideki büyük erimeyi başlattı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 5,4 ile tarihî bir yenilgi alan Ağar, genel başkanlıktan istifa etti.
Ağar’ın istifasının ardından sahneye çıkan dönemin İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu, ‘beyaz yürüyüş’ başlatarak Türkiye’yi karış karış dolaştı. Bunun semeresini Ağar’ın desteklediği adaya karşı kongreyi kazanarak elde etti. Seçim sürecinde ikinci beyaz yürüyüş ile 290 bin kilometre yol yaptı, 54 il ve 475’e yakın ilçeye gitti. İlçe ve beldelerde dahi miting düzenledi. Ancak Soylu’nun büyük çabası, Hazine yardımı alamadığı için ekonomik sıkıntı da yaşayan DP’deki erimeyi durduramadı. Sandıkların açılmaya başlamasının ardından DP, kırsaldan gelen oylarla umutlandı. Ancak il merkezlerinden sonuçların gelmesiyle umut, yerini hüzne bıraktı.
Anavatan yüzde 1’in altına düştü
Merkez sağın diğer partisi Anavatan ise seçimlerde ciddi bir varlık gösteremedi. Rize’de adı geçse de Türkiye genelinde yüzde 1’in altına indi. Yerel seçimlere Salih Uzun’un genel başkanlığında giren Anavatan’da, Mesut Yılmaz ve Erkan Mumcu döneminde olduğu gibi kan kaybı sürdü.Soylu:YSK, seçimi baltaladı
Oyunu iki çocuğu ve eşiyle birlikte İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Dobruca İlköğretim Okulu’nda kullanan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, seçim öncesi aldığı kararlarla gündeme gelen YSK’ya ağır eleştirilerde bulundu. Soylu, “YSK seçimi baltalamak dışında hiçbir şey yapmadı. Güvensizlik oluşturmak dışında hiçbir şey yapmadı. Seçimi kolaylaştırıcı unsurları ortaya koymadı. Böyle bir anlayış içinde Türkiye’nin çağdaş devletler seviyesine çıkması söz konusu değil. Türkiye’nin acilen bir kamu reformuna ihtiyacı var.” dedi.
BUGÜN BİR MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ OLSA
AKP: 36,6
CHP: 21,8
Kararsız / boş oy / Hiçbiri: 13,8
MHP: 13,5
DTP: 4,4
SP: 4,2
DP: 1,8
DSP: 1,0
Diğer: 2,9
Kararsızlar siyasi partilere ağırlığınca dağıtıldığında;
AKP: 42,5
CHP: 25,3
MHP: 15,7
DTP: 5,1
SP: 4,9
DP: 2,1
DSP: 1,2
Diğer: 3,4
BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE OY KİME ?
AKP: 32,4
CHP: 22,2
Kararsız / boş / hiçbiri: 17,1
MHP: 13,7
DTP: 4,2
SP: 4,0
DP: 2,1
DSP: 2,0
Diğer: 2,3Kararsızlar siyasi partilere ağırlığınca dağıtıldığında;
AKP: 39,1
CHP: 26,8
MHP: 16,5
DTP: 5,1
SP: 4,8
DP: 2,5
DSP: 2,4
Diğer: 2,8İL GENEL MECLİSİ SEÇİMLERİNDE OY KİME ?
AKP: 33,1
CHP: 22,0
Kararsız / boş / hiçbiri: 16,8
MHP: 13,1
DTP: 4,4
SP: 4,3
DP: 2,2
DSP: 1,2
Diğer: 2,9
Kararsızlar siyasi partilere ağırlığınca dağıtıldığında;
AKP: 39,8
CHP: 26,4
MHP: 15,7
DTP: 5,3
SP: 5,2
DP: 2,6
DSP: 1,4
Diğer: 3,5
VATAN”ın sorularını yanıtlayan Soylu”nun sözleri şöyle: “5.4″ün altında oy alırsam giderim” dediniz. Neden böyle bir çıkış
yaptınız?
Türk siyaseti güvenilirliğini kaybetti. Türk siyaseti, sözüne güvenilir, itibarlı, millete verdiği sözün arkasında duran siyaset kimliği arıyor. Seçim kaybedeceksiniz, koltuğunuzu muhafaza etmeye çalışacaksınız, bunun için partinizi daraltacaksınız, sonra dönüp Türkiye”ye talip olacaksınız. Mümkün mü? Seçim sonunda ben bu partinin 15 aylık genel başkanı olacağım. Genel Başkanlık sürecimde millet bizi tanıyıp tasvip etmişse, bu millet bize oy verir. Seçimin geneli, yereli olmaz.İktidarların daha avantajlı kabul edildikleri yerel seçim için bu iddiada bulunmanız siyasi hayatınız açısından bir risk değil mi?Partinin tabanını da, teşkilatını da, Türkiye”deki durumu da görüyorum. Benim açımdan bu iddia sıfır risktir. 5.4 alınacak oy, bu
oranı muhafaza etmek bile bana göre bir başarı falan değildir.
Türkiye”nin bu kötü halinde, iktidarın tartışıldığı, anamuhalefetin çözüm üretemediği bir süreçte DP Türkiye”nin önüne yeni alternatif
koymak zorundadır. Bunun ölçüsü 5.4 değildir. Bu alt limittir. DP”nin hedefi yeni bir alternatifin yeşertilebileceği oy oranı ile Türkiye”yi karşılaştırmaktır.
Sizin ilk seçiminiz olacak. Kendinize haksızlık etmiş olmuyor musunuz?
Bu benim seçimim. DP yeni bir yapı oluşturdu ve seçime gidiyor. Millet de bu yeniliği tasvip edip etmediğini ortaya koyacak. …”
****
Vatan’da yayınlanan bu söyleşiden önce de Serpil Yılmaz Milliyet gazetesindeki köşesinde S.Soylu’nun 5.4 altında kalırsa gideceğini yazdı. Bu önemli bir iddia elbette.
29.Mart yerel seçimlerinde , Soylu yönetimindeki DP eğer 5.4’ün altında kalırsa Sayın Soylu’nun 30 Mart günü istifasını vermesi gerekir.
Bu iddianın gereğini umarız yerine getirir.Türk kamuoyu ve DP tabanı bu işin takipçisi olacaktır. Yakın takip başladı.
********
Süleyman Soylu’nun 5.4 yemini
Süleyman Soylu genel seçimler için büyük konuştu. Eğer aldıkları oy, 22 Temmuz seçimlerinden düşük olursa, Soylu görevi bırakacak…
Önceki akşam Yeni Asır TV ve İzmir TV ortak canlı yayınlanan “Seçime Doğru Özel” programına katılan DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Yeni Asır Yayın Grubu Başkanı Şebnem Bursalı ile yazı işleri müdürleri Nevzat Dönmez, Kadir Sıvacı, Muzaffer Oktay ve gazeteci yazar Hadi Özışık’ın sorularını yanıtladı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.