Birkaç ay önce size tarım sektörünün önemli kurumlarından Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) tanıtmıştım. Kadim dostum Sami Doğanlı’ya da yoğun çalışma temposundan bulacağım ilk fırsatta Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin göz bebeği Konya Şeker ve bağlı iştiraklerini ziyaret edeceğime söz vermiştim. PANKOBİRLİK ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, PANKOBİRLİK Genel Müdürü Fahrettin Tan, PANKOBİRLİK Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Kavas ve PANKOBİRLİK ailesinin yoğun emekleri ve çabalarının ülke ekonomisine ve pancar üreticisine katkıları çok önemli. Geçen hafta bir vesileyle gittiğim Konya’da Sami Doğanlı ile buluştuk. Önce PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve PANKOBİRLİK Genel Müdürü Fahrettin Tan ile ülke ekonomisi, ekonomik kriz ve ekonominin genel gidişatını tartıştığımız sohbetten çok etkilendiğimi belirtmeliyim. Recep Konuk’un çok büyük projeleri var. Umarım hepsini bir bir başarır. Konya Şeker, hem pancar üreticisinin hem de bölge esnafının en büyük geçim kaynağı. Recep Konuk’un öngörüsü ile bugüne kadar özsermaye ile kritik alanlarda 500 milyon doların üzerinde yatırım yapılmış.
Gübre, tohum, mazot gibi tarımsal desteklerin yanı sıra nakdi avans, kömür, şeker gibi destekleri ile çiftçilerin ayakta kalmasını sağlayan Konya Şeker bu yıl 427 milyon lira tutarında ki pancar bedelini vaktinden önce ödeyerek ekonomik krizin etkilerini azaltmaya çalışmış. Velhasıl Konya ve civar illerde önemli bir ağırlığı var.
Konya Şeker Fabrikası’nın, yeni gelişen teknolojilere göre modernleştirilmesi ve yeniden revize edilmesi için 50 milyon dolar tutarında yatırım yapılmış. Konya Şeker Fabrikası’nda yapılan rehabilitasyon ve yeni yatırımlar; Kapasite artışı, Dikey Kristalizasyon Üniteleri, Bilgisayarlı Otomasyon Sistemi, Kristal Şeker Kurutma ve Soğutma Tesisi, Orta ve Son Şeker Pişirimlerinde Sürekli Sistem, Tam Otomatik Kristal Şeker Ambalajlama Tesisleri’dir. Bu yatırımlar sonucu günlük işlenen pancar kapasitesi yükselmiş, melasta kalan şeker oranı düşmüş, yakıt giderleri ve işçilik giderleri azalmış. Bu sayede 10 yılda yaklaşık 100 milyon dolar bir kazanç sağlanmış. Özellikle 1999 yılında PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un bu büyüklüğün her parçasında alınteri, emeği ve yönetim becerisinin olduğunu açıklamak gerekiyor.Yapılan yatırımlar ve atılımlar sayesinde Konya Şeker, Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde 52. büyük şirket olarak, Türk tarım sektörüne yön veren dev bir sanayi kuruluşu haline gelmiş olması memnuniyet verici.
Dostum Sami Doğanlı’yla şirketin en büyük yatırımlarından olan Çumra Şeker Fabrikası’nı dolaşırken daha ne yapılabilir diye düşündüm ama benden önce Recep Konuk Bey düşünüp hepsini gerçekleştirmiş. Dünyanın En Modern, Türkiye’nin En Büyük Şeker Üretim Tesisi’ni bünyesinde bulunduran Çumra Şeker Entegre Tesisleri, 2004 yılında kurulmuş. Entegre Tesisi’nin sağladığı açılımla, ürün yelpazesini hızla genişleten Konya Şeker; Sıvı Şeker, Biyoetanol, Çikolata, Sert Şekerleme, Şeker Yem, Arı Yemi, Damla Sulama, Buharlı Küspe Kurutma, Tohum İşleme, Danabank, Dondurulmuş Parmak Patates gibi Türkiye’de tarımın, hayvancılığın önünü açacak, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak birçok öncü proje ve tesisleriyle Konya’nın gözbebeği olmuş.
Tabiri caizse, Çumra Şeker Fabrikası’nda hiçbir şey zayi olmuyor, ya geri dönüşümle doğaya kazandırılıyor ya da bir başka tesis kurularak üretim devam ettiriliyor.
Fosil kökenli yakıtların rezervlerinin azalması ve maliyetlerinin yükselmesi, petrol yönünden zengin olmayan ülkemizde petrol ithalatının azalması ve küresel kirlenmeyi engellenmeye katkıda bulunacak olan; Çumra Şeker Entegre Tesislerinde 84.000.000 litre/yıl üretim kapasiteli Biyoetanol Tesisi tamamlanarak 2007’de tarihinde üretime başlanmış.
Danabank, Panplast Damla Sulama Sistemleri Tesisi, Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi, Altınekin Tohum Üretim ve İşleme Tesisi gibi projelerde yer alan kooperatifin, Türkiye genelinde 20 değişik kuruluşta iştiraki bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları Konya Şeker, Şeker Süt, Çumpaş AŞ ve Pancar Yem’dir. Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri bünyesinde yer alan;
1- Dondurulmuş Parmak Patates Fabrikası
2- Patates Cipsi Fabrikası
3- Mısır Cipsi Fabrikası
4- Sebze-Meyve Kurutma Fabrikası.
Çiftçinin hizmetine sunulmuştur. PANKOBİRLİK tarıma dayalı sanayinin en güzel örneğini sergilemekte olup, Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşlarından birisidir.
“Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.” Mustafa Kemal Atatürk