Maide ÖREN
BİLİNÇ ALTI
“Seçim! Anahtar kelime “seçim”dir. Önümüzde seçenekler var. Hayatımızı başarısızlık, ilgisizlik, üzüntü, yoksulluk, utanç ve kendimize acıma duyguları içinde geçirmek zorunda değiliz.” Mandino
Evet! Yaşamın daha iyi, daha düzgün yolları var.
Evrensel yasaların üçüncüsü de;
“Çalmamak” ya da ” bize ait olanı almamaktır”.
Maddi şeylerin yanı sıra başkalarının fikirlerini çalmamayı da gerektirir bu madde. Birisi bize içini döküp sırrını paylaştıysa, öğrendiğimiz gizli bilgiyi bir başkasıyla paylaşmaktansa bize güvenen kişinin güvenine ihanet etmemek daha doğrudur.
Hak etmeden almayı ve kullanmayı, kötü idare etmeyi, güvenmemeyi, gücün yanlış ve kötü kullanımını içerir. Gücü diğer insanların iyiliği için değil de kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak da yanlış bir davranıştır.
Machiavelli’nin “Sonuçlar araçları haklı çıkarır” sözü anlattıklarıma kesinlikle uymaz.
“Yalnızca gerekli olanı almak ve birisinden veya bir durumdan çıkar sağlamaya çalışmamak” dördüncü yaşam kuralıdır.
İstifçilik yapmamayı, inanmayı ve yaşamın bize sunduklarına güven duymayı gerektirir. Bizden alın terimizle kazandıklarımızı almamız ve çabalarımız için aşırı talepte bulunmamamız istenir.
Bu ilke basit, hoşnut bir yaşam sürmek, elimizdekilerle yetinmek ve mutlu olmak ve ihtiyacımız olan her şeyin bize istediğimizde bize verileceğine inanmakla ilgilidir.
Kişinin gücünü doğru ve uygun şekilde kullanması ve diğer insanları sömürmemesi anlamındadır. Bu bütünüyle gücün doğru kullanılmasıyla ilgilidir.
Yogada öğrendiklerim ve öğrettiklerimle ilgili bilgileri anlatırken öğrenci öğretmen ilişkilerinde de durum aynıdır. Bu yakın ilişkide öğretmen, öğrenciye kişisel evrimi ve gelişiminde rehberlik eder.
Öğretmen her öğrenciye karşı adil, sevecen ve saygılı olmalıdır. Öğrenci öğretmenine güvenmiştir ve bu güven kötüye kullanılmamalı sömürülmemelidir.
Öğrenci öğretmeninin bilgi ve uzmanlığına güven duysa da bu duygu sağlıksız bir bağımlılığa ve köleliğe dönüşmemelidir.
Öğretmene elbette saygı gösterilmelidir ama her birimizin yaşamın öğrencileri olduğunu ve kimsenin diğerinden daha üstün olmadığını unutmamalıyız.
Burada yapılması doğru olan sadece koşulsuz sevgi ve saygıdır.
Yoganın evrensel kurallarının içinde “Asıl gerçeğe doğru ilerlemek” anlamındaki insanın yaratıcı gücüdür. Duygu ve arzuları ılımlı hale getirip yaratıcı enerjimizi boşa harcamamak için onları korumak anlamında; cinsellik konusunda özdenetim kendini mahkûm etme ve ılımlı davranma olarak algılanmıştır.
Egomuzun aşırı arzularına boyun eğmenin bizi doğru bildiğimizden uzaklaştıracağı gerçeğinde uyarır. Hiçbir şey aşırıya kaçmamalı-dır. Bu söz yoga çalışmaları dâhil herşey için geçerlidir.
Yaşam sağlıklı, dengeli ve uyumlu olmalıdır. Bu evrensel yasalara uymak ve de uygulamak hiç de zor değil.
Yanılıyor muyum?