Yoga İle Sürekli Formda Kalabilir miyiz?

Maide ÖREN

BİLİNÇALTI

Elbette. Yoga forma girmek için izlenmesi gereken harika bir yoldur. Duruşlar organlara esneklik kazandırır ve uzun, yağ içermeyen kaslar geliştirir.
Ağırlık kaldırmayı içeren ve sağlıklı kemikler için mutlaka gerekli olan yoga hareketleri, tüm insanların bilmesi gereken en iyi egzersiz sistemidir.

Ayrıca dayanıklılık ve dayanma gücünü de arttırır.  Meditasyonun yaşadığımız bu maddi dünyada bize gerçekten faydası olur mu?

Yaşadığımız dünya gerçekten maddidir bunu biliyoruz. Dıştan gelen başarı zenginliğin para, mal ve mülk şeklinde birikip çoğalmasıdır. Hırs ve aşırı tüketimse almış başını gidiyor.

Bilgisayarlar ve televizyon kişiye edilgen bir eğlence sunuyor. Anında elde edilen mutluluklar parmaklarımızın ucunda. Ne yazık ki bu gidişat bizi gerçek benliğimize maalesef yabancılaştırıyor. Sonuç olarak da içimizdeki boşluk ve maneviyat eksikliği kaygı duyulacak bir durumdadır.

Meditasyon; gerginlik ve stresi azaltan ve gerçek benliğimizle bağı kurabilen bir araçtır.

Meditasyon yaparken zihnimizden (düşüncemizden ) geçen dalgaları gözlemler ve içinde bulunduğumuz anın ne kadar değerli olduğunun farkına varırız.

Yaşamın hızlı temposu yavaşlar, sakinleşir ve başa çıkabilir hale geliriz.     Birkaç dakika önce sanki dünyanın başımıza yıkılmasına yol açacakmış gibi görünen şeyleri daha ılımlı ve başka açıdan görmeye başlarız.

Düşünce ve duygularımızdaki tutarsızlığı ve bocalamayı fark ederiz.   Olumsuzlukların sessizce akıp gitmesinin keyfini yaşarız.

“Hatta Yoga baş, boyun ve sırt ağrısına iyi gelir mi?

Evet, ama hastalanmadan önce yapılırsa ağrıların oluşmasını kesin engeller.

Şayet ağrı varsa tıbbi müdahale esnasında doktorun öngördüğü sürede iyileşmeye yardımcı olur.

Bir düşünün kaç kez baş, boyun ya da sırt ağrısı nedeniyle konsantrasyon ve düşünme güçlüğü çektiniz?

Kendinizi aynı zamanda sinirli hissedip her an öfkelenmeye hazır hissettiniz?

Yoga gerçekten günlük yaşamdaki duruşlarımızı düzeltip, bu ağrıların yaşanmasına olanak tanımaz.

Araştırmaların ve gözlemlenen bilgilerin sonucunda;

Yuvarlak omuzlu kişiler tam ve derin nefes almakta zorlanırlar, çünkü göğüs kafesleri çöküktür. Bu aynı zamanda morali bozuk, keyifsiz, bıkkın insanın duruşudur. Bu kişilerin boyunla ilgili rahatsızlık çekmesi olasıdır. Zira boynunun doğal kavisi yanlış duruş nedeniyle bozulmuştur.

Beli çökmüş ya da içeriye doğru aşırı girintili olan biri ise öne doğru yatan leğen kemiği ve sırtın alt kısmındaki kısalmış ve gergin kaslar nedeni ile sırt ağrısı çeker ve büyük olasılıkla alt sırt bölgesinde baskı ve sıkışma söz konusudur.

Bu durum kişinin kendi biyolojik yapısını da tanıyıp Hatha yoga yaparsa, denge ve duruşun düzelmesine büyük ölçüde ağrılarına engel olur ve ya azalmasını sağlar.

Kuyruk sokumu kemiğinin bozukluğu da sırt ağrısına sebep olur. Hatha yoga egzersizleri omurgayla birlikte tüm vücudu esnettiği için, pelvisten yükselen dengeli omurga, gövdenin de gerekli desteğine ve kaslar yerli yerine oturmasına yardımcı olur.

Fiziksel açıdan dengeli bir beden zihinsel duygusal ve ruhsal dengeyi de beraberinde getirir.

“Yoganın zihinsel terapinin yerini alması mümkün müdür”

Elbette değildir. Gerekli olduğu zaman mutlaka zihinsel sağlıkla ilgilenen uzmanlara başvurulmalıdır.

Yoga ile psikoterapi’nin bir arada uygulanması, zihin ve beden birlikte keşfedildiği için kişisel sağaltım (terapi) gelişim yönünden güçlü ve hızlandırıcı etkiye ol açar.

Kendinizi yalnız ve mutsuz hissettiğinizde yoga yaşam felsefenizde paylaşacağınız bir deneyim olacak.

Çünkü en önemli şey, kendi içimizdeki gerçeği ve mutluluğu    bulmaktır.

print

Bir cevap yazın