Zihinsel gelişmemizin ve çalışma disiplini kazanmamızın büyük bir bölümünü eğitim sağlıyor. Ama okulun dış disiplininden kurtulur kurtulmaz, kendimizi rehavetin uyuştururcu kollarına bırakır, zihnimizin dumura uğrayıp körelmesine izin veririz.Ve zamanımızın çoğunu, pasif bir biçimde genelde televizyon seyrederek geçiririz.
Nitekim yapılan araştırmalar evlerin çoğunda televizyonun haftada otuz ila kırk saat açık olduğunu gösteriyor.Bu ise, yetişkinlerin işte geçirdikleri süreden daha uzun… Çok üzücü ve düşündürücü bir durum aslında…
Covey, “tıpkı insan bedeni gibi, televizyonda iyi bir hizmetçi, ama kötü bir efendidir”diyor.
Kitap okuma alışkanlığı tarihe karışmak üzere. Televizyonun verdiği alışkanlık kitap okumayı bir külfet gibi hissettiriyor çoğu insana. Oysa kitap okumak, öylece gelişmiş zihinleri tanımak adına ve zihnimizin yeni bilgiler tanıyarak sabit düşüncelerden kurtulması adına çok yararlıdır.Takıntılı zihin bir gün çöküp unutkanlığın en önemli hastalıklarından biri olan Alzheimer hastalığına davet edecektir.İşe ayda bir kitap okumayı hedefleyerek başlayabiliriz. Sonra iki haftada bir, daha sonra haftada bir kitap okuma beyin jimnastiği açısından çok yaralı olacaktır.
Okumayan bir insan, okumasını bilmeyen bir insandan daha iyi bir durumda değildir.
Okuyacağımız kitaplar; büyük yapıtlar, klasikler, öz yaşam öyküleri, yaşamı tanıma ve mutlu olma yolları hakkında çıkan kitaplar, süreli dergiler gibi yayınlar kültürel kimliğimizi besleyip zenginleştirdiği gibi beynimizin yenilenmesine de yardımcı olacaktır.
Zihin baltasını bilemenin bir yolu da yazmaktır. Yazarken insanın düşünceleri daha da berraklaşıyor. Yazma aynı zamanda bir düşünce boşalması, rahatlama sağlıyor.Bunun yanı sıra yazma bilgiyi kalıcı kılarak, daha sonraki kuşaklara taşıyor.
Tıpkı heykelini yontarak ona istediği formu vermek isteyen heykeltıraş gibi, insan kendine istediği biçimi vermek için çaba göstermelidir. Bunun için zaman ayırmalı ve kendi değerinin farkına varmalıdır.Yaşam boyunca her gün hiç değilse bir saat ya da yarım saat kendine vakit ayırmalı insan…
Zihnini geliştirmek için en yararlı yolları bulup çalışmalı. Okuma ve yazmanın dışında en önemli çalışmada nefesle zihindeki eski ve yararsız düşünceleri boşaltma çalışmasını hayatına almalıdır.
Çünkü iyi bir karakter ancak düzenli, sabırlı, uzun ve sürekli bir süreç sonucu oluşur.